“Din cauza faptului ca nu toate imobilele au fost achizitionate la data aparitiei legii, nu va exista un numar mare de case sau vile scoase pe piata imediat.”
Dragos Dragoteanu,
director general Euroest
Ati vrut sa cumparati o vila cu arhitecura deosebita construita in perioada interbelica din centrul orasului, dar proprietarul nu avea voie sa o vanda pentru ca legea nu ii permitea acest lucru? Ei bine, nu mai este mult de asteptat. La sfarsitul acestui an, va veti putea indeplini visul. Legea nr. 112/1995 a permis fostilor proprietari si mostenitorilor acestora sa redobandeasca locuintele confiscate de comunisti, iar chiriasilor sa cumpere imobilul in care locuiau, daca cei indreptatiti la restituirea bunurilor nu au depus cereri de retrocedare in timp de sase luni de la intrarea in vigoare a actului normativ. In lege, a existat insa si o conditie: locuinta sa nu fie vanduta timp de zece ani de la data cumpararii. Cum aceasta perioada va exipra cat de curand, multi proprietari vor incepe sa scoata casele la vanzare.
“Pentru ca nu toate imobilele au fost achizitionate de chiriasi la data aparitiei legii, cei zece ani de interdictie la vanzare se vor implini progresiv. Astfel, nu va exista un numar mare de case sau vile scoase pe piata imediat”, arata Dragos Dragoteanu, director general la agentia Euroest.
Astfel de cladiri au fost destul de cautate de-a lungul timpului, mai ales datorita zonelor foarte bune in care sunt amplasate. Bineinteles ca odata cu expirarea inderdictiei de vanzare, batalia pe astfel de case va fi apriga. Foarte multi vor fi interesati sa cumpere, mai ales pentru valoarea terenului pe care se afla cladirile, si nu neaparat pentru imobilele in sine. In cele mai multe cazuri, acestea se afla intr-o stare avansata de degradare.
“Investitorii doresc sa profite de locatie prin achizitii in zona veche sau in centrul oraselor. Un amplasament bun va fi folosit pentru a dezvolta proiecte de spatii de birouri si apartamente de lux”, explica Dragoteanu.
In cazul in care optati pentru o astfel de cladire, beneficiati de un mare avantaj: le achizitionati la prima mana. “Deoarece aceste case nu au fost cumparate si revandute o data sau de mai multe ori, preturile nu vor fi supraevaluate”, precizeaza Jeni Dragomir, presedintele companiei imobiliare Perfect Casa.
Ea mai spune ca, in ciuda faptului ca ani de zile oamenii au fost obisnuiti sa aiba retineri si suspiciuni fata de casele cumparate in baza Legii nr. 112, chiar daca nu au fost revendicate, si acest lucru putea fi dovedit, preturile se vor inscrie pe un trend ascendent. “Aceste imobile sunt amplasate in zonele bune ale oraselor, unde oferta de case existente la vanzare este unica si cererea mare”, explica Dragomir.
Pe de alta parte, directorul de la Euroest considera ca preturile ar putea sa scada, intrucat sunt apropiate in prezent de costul de achizitie al constructiilor noi, situate in zonele similare, iar renovarea uneia costa fel de mult cat un imobil similar construit de la zero.
Ce se va intampla cu preturile ramane de vazut. Cert este ca piata imobiliara va deveni mai savuroasa, odata cu intarea in joc a unor astfel de cladiri.