Cetăţenii cehi în vârstă de peste 60 de ani vor primi gratuit în această săptămâni măştii prin poştă, o iniţiativă denunţată de opoziţia politică, ce acuză guvernul de manevră electoralistă înaintea alegerilor regionale din octombrie, transmite AFP.

În jur de 3 milioane de pensionari cehi vor primi cinci măşti simple şi una cu filtru. ‘Le vom livra în cutiile poştale ale persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, între marţi şi vineri’, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvântul al Poştei cehe, Matyas Vitik.

Puternică recrudescenţă a epidemiei

Cehia, ţară cu 10,7 milioane de locuitori, se confruntă în ultimele săptămâni cu o puternică recrudescenţă a epidemiei, care a făcut până acum 456 de victime. Duminică a fost raportat pentru a treia zi consecutiv un număr record de noi infectări cu coronavirus, 1.541.

Guvernul de centru-stânga, condus de miliardarul populist Andrej Babis, a ridicat majoritatea măsurilor anti-coronavirus înaintea vacanţei de vară.

La 1 septembrie a fost reintrodusă obligativitatea de purtare a măştii în transportul în comun şi în spitale, măsură extinsă după nouă zile la majoritatea spaţiilor închise, printre care magazine şi restaurante.

”O glumă”

Ultima iniţiativă a provocat însă furia opoziţiei, care acuză guvernul că nu ia suficiente măsuri pentru a limita epidemia.

‘Măştile le vor ajunge (pensionarilor) doar pentru circa trei zile’, a reacţionat pe Twitter Petr Fiala, liderul Partidului Democratic Civic, opoziţia de dreapta, numind iniţiativa guvernului o ‘glumă’.

‘În loc să încerce să atace problema, Babis&Co. încearcă doar să folosească pandemia în scopuri electoraliste’, a adăugat el.

România, pe lista roșie

În context, trebuie precizat că România a fost inclusă pe lista roşie de autorităţile din Cehia. Cetăţenii care vin din ţara noastră vor trebui să îşi notifice prezenţa pe teritoriul Cehiei şi să facă testul Covid pe cheltuială proprie, dacă autoritatea de sănătate publică nu dispun alte măsuri de carantină.

Autorităţile din Cehia au revizuit condiţiile de intrare în ţară, în funcţie de statele de provenienţă, acestea fiind clasificate pe două categorii: verde (risc scăzut de infectare) şi roşu (risc înalt de infectare).

Clasificarea statelor în cele două categorii face obiectul unei reevaluări permanente, bazată pe evoluţia situaţiei epidemiologice din fiecare stat.