În 2012, pierderile grupului bauMax s-au dublat până la 126 milioane de euro, de la 47,2 milioane euro în 2011, în principal din cauza rezultatelor slabe înregistrate în România (pierderi de 26 milioane de euro) şi Turcia (pierderi de 14 milioane de euro).

Karlheinz Essl, fondatorul bauMax, a anunţat săptămâna trecută că vrea să vândă renumita sa colecţie de obiecte de artă statului austriac pentru 86 de milioane de euro. Colecţia este compusă din peste 7.000 de obiecte de artă, inclusiv lucrări de Oskar Kokoschka, Franz West, Hermann Nitsch şi Cindy Sherman.

Karlheinz Essl a precizat că banii rezultaţi de pe urma vânzării colecţiei vor fi alocaţi pentru salvarea locurilor de muncă din Austria, unde sunt 4.000 din cei 9.000 de angajaţi ai bauMax. În schimb, care va fi soarta diviziilor bauMax din străinătate nu este clar.

'Operaţiunile din fiecare ţară vor fi revizuite. Am putea să închidem una sau două divizii', a spus Karlheinz Essl pentru postul de televiziune ORF.

Reprezentanţii bauMax au sugerat că veniturile obţinute în urma vânzării colecţiei de artă ar putea acoperi costurile salvării afacerii din Austria, dar ar putea să nu fie suficiente pentru menţinerea diviziilor din Europa de Est.

În interviul citat de 'Die Presse', Karlheinz Essl a afirmat că expansiunea bauMax în Europa de Est nu a fost realizată 'într-un mod admisibil'.

În Austria, bauMax are 66 de magazine unde lucrează 4.000 din cei 9.000 de angajaţi ai companiei. În prezent, există 66 de locaţii bauMax în Austria, 24 în Cehia, 14 în Slovacia, 15 în Ungaria, patru în Slovenia, şapte în Croaţia, 15 în România, opt în Bulgaria şi şapte în Turcia.
Sursa:Agerpres