Castraveții conțin cantități impresionante de vitamine și minerale care luptă împotriva inflamației și reduc congestia vasculară, aducând beneficii pielii. Se știe că femeile aplică felii de castravete în zona ochilor, procedeu asociat frecvent cu relaxarea și frumusețea.
Dieteticianul Kara Lydon explică de ce apa de castraveți poate fi considerată ”regina hidratării”, deși multă lume nu-i acordă importanța cuvenită.
De fapt, spune ea, când vine vorba de beneficiile aduse sănătății, s-ar putea să fim surprinși, pentru că poate fi chiar mai bună decât apa cu lămâie, scrie site-ul Well and Good.
De ce este atât de bună apa de castraveți?
În primul rând, este o bombă de antioxidanți, vitamine și minerale. „Castraveții conțin vitamina C, potasiu, magneziu, vitamina K, vitaminele B, mangan și cupru”, spune Lydon.
„Deși există foarte puține cercetări despre apa cu castraveți, aceste vitamine și minerale din castraveți au fost asociate cu numeroase efecte pozitive”, subliniază ea. Vitamina C este semnificativă deoarece acest antioxidant puternic poate ajuta la combaterea stresului oxidativ și a inflamației asociate cu anumite boli cronice.
Reglează echilibrul fluidelor și susține sănătatea oaselor
Pe lângă proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale castraveților, aceste legume conțin și potasiu, care joacă un rol în echilibrul fluidelor și în scăderea tensiunii arteriale.
În plus, castraveții conțin vitamina K, care ajută la susținerea sănătății oaselor, spune Lydon.
Ajută la o hidratare mai bună
Consumul de apă de castraveți ar putea fi o modalitate excelentă de a crește hidratarea, dacă apa simplă nu ne face întotdeauna cu ochiul.
„Dacă te chinui să bei apă suficientă, adăugarea castraveților poate fi o modalitate ușoară de a-i spori aroma și a te convinge să bei mai multă apă pe timpul zilei”, susține Lydon.
Ce rol are conținutul ridicat de apă din castravete?
Conținutul ridicat de apă din castraveți are rol antioxidant, diuretic și hidratant. Dacă mâncăm un castravete mediu, este ca și cum am bea jumătate de pahar cu apă.
Efectul, spune Lydon, este curățarea rinichilor și a vezicii urinare prevenind formarea pietrelor la rinichi și apariția infecțiilor urinare.
Mai mulți electroliți
„Adăugarea de electroliți, cum ar fi sarea, poate fi utilă dacă sunteți implicat într-un antrenament lung și intens, mai ales pe timpul verii”, afirmă Lydon.
Ea amintește că dacă vă plângeți de crampe musculare în urma unui antrenament, acesta poate fi semnul unui dezechilibru electrolitic și un motiv bun pentru a încerca să adăugați sare în apa de castraveți.
Cum se prepară apa de castraveți?
Pe lângă faptul că este ușor de făcut, apa de castraveți poate fi personalizată. Pentru a infuza apă cu acest aliment hidratant și bogat în minerale, nu e nevoie decât să feliați subțire un castravete întreg și să-l înmuiați în apă rece, filtrată, de la frigider, timp de cel puțin o oră.
Puteți adăuga și alte ingrediente care îmbunătățesc aroma, cum ar fi mentă, ghimbir și lămâie pentru a avea și mai multe beneficii.