Concluzia studiului a fost aceea că reducerea consumului de băuturi alcoolice este asociată cu un risc scăzut de demență, în timp ce consumul intens crește riscul acestei maladii, scrie Npr.org.

O parte a concluziilor studiului pare oarecum surprinzătoare. Autorii cercetării au constatat că, în timp ce reducerea intensă a consumului de alcool a scăzut riscul de demență, la fel a făcut-o și „reducerea ușoară a consumului de alcool”.

„Reducerea consumului, ușor până la moderat, este asociată cu un risc scăzut de demență, în timp ce consumul mai intens crește riscul de demență”, spune autorul studiului, dr. Keun Hye Jeon.

4 din 10 cazuri de demență din întreaga lume ar putea fi prevenite

Având în vedere că ratele globale ale demenței se vor tripla în următorii 30 de ani, experții spun că este fundamental să se reducă obiceiurile riscante, care ar putea contribui la creșterea cazurilor.

Experții au estimat anterior că 4 din 10 cazuri de demență din întreaga lume ar putea fi prevenite sau amânate dacă factorii de risc ar fi eliminați. Aceștia sunt AVC-ul, nivelurile ridicate de colesterol, diabetul, obezitatea și dieta nesănătoasă.

Interacțiune clară între alcool și sănătate

„Cei care consumă alcool în limitele recomandărilor nu sunt sfătuiți să nu mai bea doar pentru a reduce riscul de demență”, a spus Jeon, subliniind că reducerea consumului de alcool poate aduce alte beneficii pentru sănătate.

În comparație cu persoanele care nu și-au schimbat obiceiurile privind consumul de alcool, Jeon și colegii săi au descoperit că două grupuri au prezentat un risc crescut de demență: persoanele care au început să consume și mai mult alcool și cele care au renunțat complet.

„Cei care au renunțat complet la alcool au arătat un risc mai mare de demență, din orice cauză, în comparație cu cei care au continuat să bea la fel de mult”, potrivit autorilor.

Renunțarea definitivă la alcool poate să înrăutățească anumite probleme de sănătate

Cercetătorii avertizează, însă, că riscurile mai mari de a face demență, la persoanele care au renunțat la băutură, „pot fi atribuite în principal efectului numit ”sick quitter effect”, care are loc atunci când o persoană renunță (sau reduce) o anumită activitate periculoasă din cauza problemelor de sănătate”.

Cu alte cuvinte, s-ar putea ca renunțarea definitivă la alcool să le înrăutățească anumite probleme de sănătate.

Ce se poate face pentru a reduce riscul de demență?

Întrebat ce i-a surprins cel mai mult în acest studiu, Jeon a spus că a fost scăderea abruptă a riscului de demență în momentul în care oamenii au redus consumul de alcool.

Astfel, băutorii înrăiți, care și-au temperat consumul de alcool, au avut o scădere cu 8% a riscului de demență din toate cauzele și o scădere cu 12% a riscului de Alzheimer.