Sfecla este extrem de apreciată la acest capitol grație modurilor în care poate contribui la protecția împotriva anumitor boli. De aceea, unul dintre cele mai bune sucuri este cel din sfeclă roșie, eventual combinat cu morcovi.
Dacă țineți regim de slăbire și mai mergeți și la sală, consumul de suc de sfeclă poate ajuta la creșterea energiei și a rezistenței. Un studiu din 2017 publicat în revista Nutrients arăta că, la sportivi, s-a constatat o îmbunătățire semnificativă a rezistenței, după ce au consumat suc de sfeclă, scrie Healthdigest.
A îmbunătățit nivelul tensiunii arteriale
Sucul de sfeclă poate avea, de asemenea efecte benefice asupra sănătății inimii datorită nivelului său ridicat de nitrați. Un studiu din 2019 a constatat, de asemenea, că sucul de sfeclă a îmbunătățit nivelul tensiunii arteriale atât la adulții mai tineri, cât și la cei mai în vârstă.
Dieteticianul Dana Hunne a explicat că ”oxidul nitric este un vasodilatator care relaxează și lărgește vasele de sânge, ceea ce poate scădea tensiunea arterială”. Această îmbunătățire a fluxului sanguin poate avea și efecte semnificative asupra funcției cognitive.
Evitați sfecla dacă aveți aceste probleme de sănătate
Dacă însă sunteți predispus la pietre la rinichi, ar fi bine să evitați sfecla, deoarece crește șansele de a le dezvolta.
Puteți alege să faceți acasă suc de sfeclă sau să-l cumpărați din magazin, dar în acest caz este bine să verificați eticheta, deoarece nu toate mărcile de pe piață au aceeași valoare nutritivă. În plus, unele ar putea avea zahăr adăugat.
Dacă doriți să sporiți beneficiile pentru sănătate ale sfeclei, dar gustul ei nu vă încântă prea mult, puteți adăuga în suc lămâie, ghimbir, castraveți sau alte ingrediente proaspete.
Leguma este plină de substanțe chimice benefice pentru organismul nostru
Sfecla roșie este o legumă gustoasă și ieftină pe care majoritatea oamenilor o au în bucătărie. Deși nu este așa populară printre pofticioșii și gospodinele din România, această legumă este plină de substanțe chimice benefice pentru organismul nostru.
Sfecla roșie este apreciată de pasionații de gastronomie pentru aroma sa, iar nutriționiștii o recomandă des datorită conținutului său bogat de nutrienți esențiali, fibre, acid folic (vitamina B9), mangan, potasiu, fier și vitamina C. De aceea, în rândurile următoare, ți-am scris o listă cu toate beneficiile sfeclei roșii.
Sfecla roșie conține: apă (87%), carbohidrați (8%) și fibre (2-3%). De asemenea, această legumă conține doar: 43 kcal; 1,6 grame de proteine; 9,6 grame de carbohidrați; 6,8 grame zahăr; 2,8 grame de fibre;
0,2 grame de grăsimi; 8-10% carbohidrați; zaharurile simple (glucoză și fructoză) 70% și 80%.