Țuica de Cireșu, băutura care i-a cucerit pe occidentali
Această băutură românească i-a cucerit pe occidentali! Se fabrică într-o comună din Mehedinți, iar localnicii au rețeta lor proprie. Este vorba despre țuica de cireșe, fabricată în localitatea Cireșu din județul Mehedinți. Gospodarii de acolo sunt extrem de mândri de băutura lor și refuză să împărtășească rețeta.
Iar această țuică i-a impresionat și pe străini. Românii care muncesc în Occident le-au dat acestora să o încerce, iar gustul i-a cucerit.
Cum se produce țuica de Cireșu
Elena Stroe, producătoare de țuică, a explicat cum, se face această băutură incredibil de aromată. Se prepară numai din cireșe proaspete, abia culese din pom.
“După ce le culegem, le punem în berbeniță, putină, cum zicem noi la țară, și le lăsăm acolo 8 zile ca să stea la fermentație. După 8-10 zile, luăm dopul, îl aruncăm afară și apoi luăm cu găleata cireșe din putină și punem în cazan, de bunăoară, cazanul nostru ține 15 găleți”, a spus ea, potrivit Digi24.
Țuica de cireșe trebuie gustată pentru a nu se slăbi. În pahare poate sta numai cea de 40 de grade.
“Când e țuica cu tărie, are o culoare la ciucior, e limpede așa, e incoloră, când se slăbește, începe să albească și nu mai are nicio tărie, dăm cu ea pe foc și vedem că nu se mai aprinde. (…)
Prin Franța, prin Italia, prin Germania s-a dus, unde se duc românii noștri, se duc și cu țuica de Cireașa. (..) Ne-au apreciat că e bună și sănătoasă!”, a adăugat Elena Stroe.
Un alt promotor al acestei băuturi este Bogdan Mihail. După 25 de ani petrecuți în Germania, s-a întors în țară și a înființat o plantație de cireși în satul său natal. Acesta speră să poată produce țuică la anul.
Băutura ar putea fi înregistrată la OSIM
În localitatea Cireșu, nu există gospodărie care să nu aibă măcar un cireș în curte. De asemenea, sunt peste 30 de hectare de livezi. Aceștia înfloresc primăvara, iar îndrăgita băutură se prepară în iunie și iulie.
Autoritățile locale sunt conștiente de potențialul zonei, așa că au făcut demersuri să înregistreze celebra țuică la OSIM. În comună există, de asemenea, un concurs pentru cea mai bună țuică de cireșe, care se ține de 20 de ani.