Vinarsul, versiunea tradițional românească a coniacului franțuzesc, a devenit o băutură tot mai căutată în străinătate. În prezent, diverși producători români exportă băutura respectivă în Europa și chiar și pe alte continente.

„În ultimii ani a crescut cererea pentru vinars cu aproximativ 15-16% vindem atât intern, cât și extern în America, Japonia, Germania.”, a spus Marius Vasiu, inginer.

Vinarsul românesc se vinde ca pâinea caldă în străinătate

De exemplu, un mare producător român de băuturi fine a reușit să trimită vinarsul românesc chiar în Mexic.

„Am vândut anul acesta în jur de 180 mii litri în creștere cu peste 50% față de anul trecut. Exportăm cam 10% din producție în peste 30 de țări, cea mai recentă piață deschisă fiind Mexicul.”, a spus Corneliu Vîlsan, Chief Marketing Officer.

Întrucât numărul persoanelor care aleg vinarsul pentru răsfăț crește treptat, au fost create localurile special dedicate acestei băuturi românești.

„În general este o băutură care se consumă la sfârșitul unei mese. În România vinarsul sau coniacul aşa cum îi spuneam noi se bea la o poveste. Au gusturi diferite se folosesc butoaie de stejar în care inițial a fost ținut vinul și acolo descoperi arome de ciocolată, cafea, cireșe, de vanilie.”, a spus Mircea Butean, administrator local.

„Pot să mă laud cu un vin ars cu o vechime undeva la 17 ani. Lumea s-a orientat cu consumul spre aceste băuturi naturale care provin din fructe la origine, nu din cereale cum sunt obișnuiți vesticii.”, a spus Silviu Zetea, un producător român are o experiență de peste 30 de ani în domeniul băuturilor fine, pentru PRO TV.

Cum se face vinarsul de calitate superioară

Pe dealurile Podișului Târnavei strugurii pentru vinars sunt culeși cu grijă, când boabele încă au aciditate mare și nu au adunat prea multe zahăr în compoziția lor. Acesta este primul pas pentru un vinars de calitate superioară. Vinarsul se păstrează în butoaie de stejar pentru a oferi o aromă aparte.

„Distilatul trebuie să fie cu arome fine, nuanțe plăcute de vin proaspăt, să prezinte o concentrație alcoolică ceva mai ridicată.”, a spus Ioan Buia, oenolog.

În 2021, consumul de rachiuri naturale și coniac a crescut cu 33%, comparativ cu 2019, conform informațiilor transmise de Institutului Naţional de Statistică. În ultima perioadă, România a importat cu 43% mai multe spirtoase decât în 2020. În funcție de calitatea sa, oamenii pot cheltui pe o sticlă de vinars de la 30 de euro până la câteva mii de euro.