Când canicula de-afară nu dă semne că s-ar potoli și tot ce ne dorim e un pahar cu apă rece sau o înghețată, specialiștii spun că trebuie să ne adaptăm alimentaţia la temperaturile extrem de ridicate. Și asta pentru că, pe timpul caniculei, organismul uman face eforturi mari pentru a-și menține temperatura optimă.
Putem combate canicula cu această rețetă delicioasă de smoothie! Are tot ce-i trebuie pentru a ne menține sănătoși
Organismul elimină apa dar astfel se pierd și sărurile minerale, care sunt extrem de necesare. Din acest motiv suntem sfătuiți să ne hidratăm foarte bine și să mâncăm cât mai mai multe fructe și legume.
Și nu pare deloc dificil, dacă ne gândim că acum avem la dispoziție o gamă largă de fructe, de la caise, piersici și nectarine, până la pepene și vișine.
Site-ul WellandGood arată care este cea mai bună rețetă de smoothie pentru o după-amiază toridă de vară. Nu e nevoie decât de câteva fructe delicioase de sezon și de o mână semințe de chia.
Beneficii pentru sănătate ale acestei rețete
Fiecare dintre ingredientele din această rețetă de smoothie – căpșunile, pepenele verde și banana, până la sucul de lămâie, laptele de migdale și semințele de chia – oferă arome speciale, de care ne putem bucura. Toate contribuie din plin pentru a obține o băutură vibrantă, de culoare roz, acidulată, dulce și extrem de răcoritoare.
Pe lângă aspectul său minunat și gustul delicios, această rețetă de smoothie aduce beneficii neașteptate pentru sănătate.
Pepenele, ingredientul-vedetă, conține trei antioxidanți esențiali
Unul dintre ingredientele vedete ale rețetei este pepenele verde, care conține trei antioxidanți esențiali (licopen, acid ascorbic și citrulină). Aceștia ajută la reducerea inflamației și la combaterea daunelor radicalilor liberi. În plus, studiile arată că un consum de antioxidanți cum este licopenul poate ajuta la scăderea riscului apariției anumitor tipuri de cancer.
„Licopenul este antioxidant și anticancer și este biodisponibil sau utilizabil de către organism”, susține medicul nutriționist Isabel Smith. În plus, pepenele verde și căpșunile sunt bogate în vitamina C, despre care se știe că ajută la întărirea sistemului imunitar, încurajează producția de colagen și aduce beneficii sănătății pielii. Căpșunile au, de asemenea, niveluri ridicate de antioxidanți, fibre, potasiu, calciu și magneziu.
Din acest smoothie nu poate lipsi banana, fruct foarte bogat în nutrienți. Potasiul din banane ajută la reglarea echilibrului fluidelor și la creșterea rezistenței.
Omega-3 din semințele de chia
Iar omega-3 va fi obținută din semințele de chia, care sunt cea mai bogată sursă vegetală a acestui acid gras.
Acizii grași omega-3 din semințele de chia vin sub formă de acid alfa-linolenic, care a fost asociat cu proprietăți anti-inflamatorii, anti-trombotice și anti-aritmice și, prin urmare este benefic pentru inimă și sistemul circulator. Două linguri de semințe de chia conțin aproximativ 4 gr de proteine, 11 grame de fibre și 18% din cantitatea zilnică recomandată de calciu.
Ingrediente necesare:
1. o jumătate de cană de pepene verde proaspăt, tăiat cubulețe și fără semințe
2. o cană căpșuni congelate
3. o jumătate de banană medie coaptă, decojită și tocată
4. 1/2 – 3/4 cană lapte de migdale simplu, neîndulcit
5. sucul de la o lămâie
6. o lingură de semințe de chia sau de cânepă (opțional)
1. Puneți toate ingredientele într-un blender și amestecați până devine cremos și omogen. Adăugați mai mult lapte de migdale sau mai multe căpșuni congelate dacă vreți ca smoothie-ul să fie mai gros.
2. Ajustați condimentele după gust, adăugând mai multă lămâie pentru aciditate sau banane pentru dulceață, dar și pepene pentru o aromă mai intensă de pepene verde.
3. Presărați suplimentar semințe de chia pentru o aromă și mai mare. Este recomandat să beți acest smoothie pe loc, cât este proaspăt!