Suntem obișnuiți să bem bere la grătar. Clișeul acesta este cunoscut tuturor, însă cred că putem să uităm de el mai ales când vremea este suficient de plăcută încât să poți petrece o după-amiază în aer liber fără să mori de cald. Toamna este anotimpul recoltei, găsești struguri adevărați în piață și must, iar după o vară de hidratare intensă cu bere rece și blondă, e timpul să redai vinului locul de cinste pe masă, ca să-ți țină tovărășie în după-amiezile de care pomeneam.
Niciun cocktail nu-i de colo, dacă îți place să mixezi arome și să descoperi combinații noi, gustoase și fresh. Iată cele mai reușite potriveli pe care le poți face cu carnea pe care o prepari de obicei la grătar.
Pentru cârnați de tot felul
Mai mult sau mai puțin picanți, cârnații rimează cu un vin cu mineralitate ridicată. Cu Sauvignon blanc, Riesling sec sau Pinot Gris nu puteți da greș. Chiar și un frizant ceva mai dulceag (Vinho Verde sau Lambrusco) ar merita asociat aici, mai ales atunci când cârnații sunt puternic condimentați.
Un cocktail excelent care se potrivește cu o astfel de carne este Rosa: într-un pahar mediu de bar plin cu gheață, puneți până la jumătate Calem rosé, stropiți apoi cu un pic de lămâie sau cu suc de portocală și completați cu apă minerală.
Pentru chiftele și burgeri
Cocktailul ideal pentru burgeri este Margarita. Nu întâmplător americanii le asociază de câteva decenii bune. Vă sugerez să încercați o Margarita cu Mezcal. Este ceva mai afumat și mai blând și subliniază mai bine savoarea unui burger bine făcut. Vinurile ideale aici sunt cele de Rioja sau chilienele. Iar dacă optați pentru un vin alb, atunci să fie un Chardonnay bine aromat sau un Sauvignon blanc de Noua Zeelandă.
Pentru carnea de pui
Dacă ești pasionat de gătit și ți-ai piercut un pic de timp cu o seară înainte ca să marinezi carnea, atunci merită să bei un Dubonnet alb cu gheață, înainte de a pune puiul pe grătar. Este un vermut un pic mai spicy decât Martiniul alb și ceva mai potrivit în combinația asta. După gust, trebuie dresat cu un pic de lămâie. Sunt puține vinuri albe care să nu se potrivească cu puiul, însă eu vă sugerez să îl acompaniați cu un rosé de Provence sau chiar cu un roșu ceva mai vioi (Zinfandel sau Pinot Noir), dacă nu cumva e prea cald afară.
Pentru carnea de porc sau de vită
Pentru cărnurile ceva mai elaborate, pe care le condimentezi cu atenție și le marinezi din timp, merită să alegi un vin cu multă personalitate. Poate să fie tot un rosé. Cele românești făcute din Fetească neagră, din Cabernet sau din Merlot sunt foarte reușite, iar oferta este deja destul de bogată. Dacă preferați vinul roșu, alegeți un soi care să se comporte bine și la temperaturile ceva mai ridicate de afară și care să se potrivească și cu carnea preparată pe grătar. Mă gândesc la un Malbec sau la un Carmenere. De asemenea, un cupaj bine temperat din Sicilia poate fi alegerea potrivită. La final, dedulciți-vă cu un vin de Porto răcit un pic. Este un digestiv excelent și toamna aceasta tânără este perioada ideală în care să vă puteți bucura deplin de un vin fortifiat.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: theliquorstore.