Aceste băuturi copleșesc capacitatea organismului de a regla zahărul din sânge, forțând pancreasul să producă mai multă insulină.
Medicul Kimberly Booker spune care sunt cele două băuturi dulci de care ar trebui să ne ferim deoarece ar putea duce la rezistența la insulină, creșterea în greutate și promovarea diabetului. Potrivit Shefinds, sucurile de fructe și băuturile carbogazoase sunt cele mai periculoase pentru cei cu diabet.
Sucul de fructe
Sucul de fructe poate părea inofensiv, dar, din păcate, multe dintre sucurile cumpărate din magazin sunt pline de zahăr, coloranți și arome artificiale.
„Sucurile de fructe din comerț au adesea zaharuri adăugate și nu au fibrele pe care le conțin fructele întregi. Consumul frecvent de suc de fructe, fără fibre, poate duce la o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, favorizând inflamația. Organismul nu înregistrează calorii lichide și solide, ceea ce duce la un consum excesiv și la creșterea în greutate Absența fibrelor din sucul de fructe poate afecta sațietatea, făcându-vă să consumați mai multe calorii din alte surse”, spune Booker.
Băuturi carbogazoase
Toată lumea știe că aceste băuturi, deși foarte gustoase, sunt pline de zaharuri adăugate, adesea sub formă de sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Aceste zaharuri sunt absorbite rapid în fluxul sanguin, provocând creșteri mari ale nivelului de zahăr din sânge.
În timp, inflamația și creșterea în greutate pot exacerba rezistența la insulină și pot crește riscul de diabet de tip 2.
Acest tip de băutură consumată în toată lumea reprezintă o amenințare dublă la adresa sănătății, stimulând inflamația și contribuind la creșterea în greutate. Poate duce la o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge atunci când este consumată în exces. Mai mult, caloriile lichide furnizate de băuturile carbogazoase pot duce la un aport caloric general crescut, contribuind la creșterea în greutate în timp.
„În funcție de marcă, o cutie standard de Coca Cola poate avea 120-180 de calorii. Deși nu pare mult, este important de reținut că nu există nutrienți în băuturile răcoritoare. Băuturile răcoritoare sunt de obicei fabricate din sirop de porumb bogat în fructoză, cu coloranți și arome artificiale și apoi infuzate cu apă carbogazoasă, pentru a rezulta acele bule caracteristice”, notează ea.
De fapt, avertizează ea, „în esență, aceste băuturi sunt zahăr lichid. Cu toate acestea, siropul de porumb este doar o altă formă de zahăr, iar consumul excesiv poate provoca inflamații în organism, îngreunând pierderea în greutate.
Alternative mai sănătoase
Băuturile simple, cum ar fi apa cu lămâie, cu lime, castraveți sau fructe de pădure pot hidrata, fără a pune sănătatea în pericol. Ceaiul cu gheață, neîndulcit, ceaiul din plante sunt, de asemenea, opțiuni excelente care susțin metabolismul și reduc inflamația.
Excesul de zahăr poate provoca diabet și creșterea în greutate, dar poate duce și la boli de inimă și la scăderea funcției cognitive. Recent, s-a constatat un alt efect secundar grav al consumului de băuturi carbogazoase.
Persoanele care au consumat în mod constant băuturi carbogazoase, pline de zahăr și aditivi, au de trei ori mai multe șanse de a suferi de demență și de a suferi un accident vascular cerebral, decât cei care nu au băut. Cercetarea a fost o continuare a unui studiu anterior, mai amplu, care a descoperit că un consum continuu de băuturi dulci a dus la un volum mai mic al creierului și la slăbirea memoriei.