În ultimii ani, s-a susținut că sucurile cu aromă de ghimbir sunt un remediu ideal pentru greață, stomac deranjat, vomă și alte afecțiuni gastrointestinale, deși nu este clar de ce ar avea aceste proprietăți vindecătoare.
Un sondaj din 2019, comandat de Reed’s, Inc., o companie de băuturi răcoritoare, a constatat că mitul băuturii cu aromă de ghimbir a fost transmis de la un om la altul, scrie New York Post.
Sondajul, care nu a indicat dimensiunea eșantionului, a susținut că 86% dintre cei chestionați au spus că au aflat despre băutura cu aromă de ghimbir de la părinți sau bunici. Aproape 9 din 10 (88%) au recunoscut că au dat această băutură cu ghimbir copiilor și altor membri ai familiei pentru a calma durerile de stomac și greața.
Băuturile de pe piață folosesc arome artificiale
Liudmila Schafer, medic gastroenterolog din Kansas City, Missouri, și realizatoare a emisiunii „The Doctor Connect”, a declarat pentru Fox News Digital că băuturile cu aromă de ghimbir de pe piață folosesc arome artificiale, în loc de ghimbir adevărat.
„Aceste sucuri cu ghimbir sunt făcute din apă cu aromă de zahăr, care nu ajută la greață”, a spus Schafer. Și a continuat: „Băuturile cu aromă de ghimbir conțin cantități mari de carbohidrați, zahăr și calorii, ceea ce nu este recomandat pentru diabet sau pentru cei predispuși la diabet zaharat”.
Experții au descoperit că ghimbirul „accelerează golirea stomacului” și „stimulează motilitatea contracțiilor stomacului” (modul în care alimentele se mișcă prin stomac și tractul digestiv) ceea ce ar putea face ca băuturile cu ghimbir să ajute un pacient bolnav, dacă acele băuturi conțin ghimbir adevărat, potrivit lui Schafer.
Ghimbirul stimulează saliva, bila și secrețiile gastrice
„Ghimbirul stimulează saliva, bila și secrețiile gastrice, care concurează la receptorii serotoninei 5-HT3, și de aceea ghimbirul natural ajută la greață, dar mai puțin la un stomac deranjat”, a mai spus Schafer.
Suplimentele de ghimbir, a avertizat ea, pot crește riscul sângerare, ceea ce reprezintă un pericol pentru persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui.
Ce trebuie să știți despre rădăcina de ghimbir
Cele mai multe dintre mărcile de bere cu ghimbir și de băuturi cu aromă ghimbir vândute în magazine sunt făcute cu arome sau extracte de ghimbir, a declarat Michelle Rauch, dietetician din Englewood, New Jersey.
Berea de ghimbir, pe de altă parte, este făcută cu rădăcină de ghimbir, planta condimentată care a fost folosită de secole în medicamente pe bază de plante și suplimente. „Rădăcina de ghimbir a fost mult timp asociată cu ameliorarea simptomelor de greață și a altor simptome gastrointestinale”, a spus Rauch.
Proprietățile ghimbirului
Ghimbirul conține uleiuri naturale, dintre care cel mai important este gingerolul. Acesta are proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante, utile pentru multe zone și funcții ale corpului. Din punct de vedere nutrițional, ghimbirul are o compoziție variată. Conține:
- vitamina B3;
- vitamina B6;
- fier;
- potasiu;
- vitamina C;
- magneziu;
- fosfor;
- zinc;
- acid folic;
- riboflavina;
- niacină
Cercetările legate de efectul ghimbirului asupra bolnavilor de diabet sunt destul de noi, dar se pare ca rezultatele sunt îmbucurătoare. Un studiu din 2015 arată că glicemia celor care îl consumă regulat se păstrează la valori reduse.
Studiul a fost restrâns, așa că este nevoie de cercetări mai ample, care să confirme posibilele efecte benefice ale ghimbirului.