Tinerii care consumă băuturi energizante pot prezenta tulburări de somn și au un risc crescut de ADHD, anxietate, schimbări de dispoziție și, în cazuri severe, complicații cardiace, arată cercetarea, potrivit Healthline.
Peste 30% dintre adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani consumă energizante
Experții în sănătate recomandă evitarea băuturilor energizante din cauza efectelor secundare negative. Opțiunile sănătoase includ apa, iar în cazul în care copiii beau cofeină, aceasta ar trebui să fie în cantități mici.
Băuturile energizante au câștigat o tot mai mare popularitate în ultimii ani, în special în rândul adolescenților. Peste 30% dintre adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani consumă aceste băuturi în mod regulat.
Există multe efecte secundare periculoase
Cu toate acestea, există multe efecte secundare periculoase ale consumului excesiv de băuturi energizante.
Într-o nouă revizuire a unor studii, cercetătorii au examinat 57 de cercetări despre efectele băuturilor energizante asupra copiilor și tinerilor cu vârsta de până la 21 de ani. Au analizat datele din perioada ianuarie 2016 – iulie 2022.
Publicate pe 15 ianuarie, rezultatele arată că adolescenții de sex masculin consumă mai multe băuturi energizante decât cei de sex feminin. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o legătură între consumul de băuturi energizante și comportamente dăunătoare, precum fumatul, consumul de alcool și droguri.
Efectele suplimentare ale consumului de băuturi energizante atât la adolescenți, cât și la bărbați, au inclus:
- durată scurtă a somnului;
- calitate slabă a somnului;
- performanță academică scăzută;
- risc mai mare de sinucidere;
- suferință psihologică;
- simptome ADHD;
- depresie;
- tulburări de panică și anxietate.
Efecte devastatoare ale băuturilor energizante asupra sănătății mentale și fizice
Băuturile energizante sunt pline de cofeină, în cantități care depășesc cu mult dozele zilnice recomandate pentru adulți.
În iulie 2023, Food and Drug Administration (FDA) a analizat preocupările legate de Prime Energy, o băutură energizantă foarte populară în rândul copiilor și adolescenților, care conține la fel de multă cofeină cât șase cutii de Cola.
Cu toate acestea, nu s-a decis aplicarea unor restricții sau interdicții pentru Prime Energy.
Consumul de băuturi energizante poate afecta sănătatea mentală și fizică a tinerilor, în special atunci când sunt consumate în exces.
Unii experți spun că adolescenții pot apela la băuturile energizante ca mecanism de adaptare.
„Băuturile energizante simbolizează, la o persoană tânără, actul de a căuta ceva în afara sa pentru a umple un vid pe care aceasta îl resimte”, afirmă Anna Scott, terapeut specializat în sănătatea mintală a adolescenților. „Pe termen lung, consecința se traduce prin dependență”, adaugă ea.
Unii adolescenți pot consuma băuturi energizante pentru îmbunătățirea performanței la teste, în timp ce alții o fac pentru a fi acceptați în cercurile sociale, a explicat Scott.
Psihologul Erika Chiappini spune că băuturile energizante duc la tulburări de somn, care pot afecta starea de spirit și funcționarea cognitivă.
„Deoarece băuturile energizante au cantități mari de cofeină, pot avea un impact negativ asupra somnului. Tinerii care consumă băuturi energizante pot avea dificultăți mai mari în a adormi și se confruntă cu o calitate mai slabă a somnului în general, mai ales când sunt luate după-amiaza sau seara. Calitatea mai slabă a somnului și un somn inadecvat sunt asociate cu o capacitate mai slabă de reglare a emoțiilor și dificultăți de atenție, anxietatea și schimbarea dispoziției, ceea ce poate duce la performanțe academice mai scăzute”, a explicat Chiappini.
Adolescenții le consumă pentru a crește performanța școlară
Băuturile energizante au fost văzute ca un instrument de a oferi copiilor acel impuls suplimentar, a explicat Scott. Ea a remarcat că o modalitate de a dezvăța copii să renunțe la obiceiul băuturilor energizante ar putea fi prin a-i învăța cum să-și gestioneze emoțiile și să aibă o mai mare încredere în propriile forțe.
Simptomele excesului de băuturi energizante
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) enumeră multe efecte secundare potențiale ale consumului de băuturi energizante. Iată câteva dintre ele:
- deshidratare (insuficientă apă în organism);
- complicații ale inimii (cum ar fi bătăi neregulate ale inimii și insuficiență cardiacă);
- anxietate (senzație de nervozitate);
- insomnie (incapacitatea de a dormi).
„Semnele că un copil sau un adolescent este afectat negativ de băuturile energizante sunt, în general, o scădere a cantității somnului și schimbări în funcționarea de bază atunci când vine vorba de performanța academică, relațiile cu ceilalți și capacitatea de a face față emoțiilor. Copiii din școala primară și gimnazială ar trebui să doarmă aproximativ 10 ore în fiecare noapte, iar liceenii ar trebui să doarmă aproximativ 9 ore”, a spus Chiappini.