Așadar, medicul Tudor Ciuhodaru a explicat că energizantele sunt foarte periculoase pentru sănătate, deoarece conțin cofeină, foarte mult zahăr, taurină, aditivi și îndulcitori.
Tudor Ciuhodaru a explicat că energizantele sunt foarte periculoase pentru sănătate
Potrivit specialistului, cofeina, zahărul, taurina, aditivii și îndulcitorii pot avea un efect negativ asupra organismului atunci când sunt combinate. În acest context, subliniază Tudor Ciuhodaru, nu este o surpriză că pot apărea „variații de tensiune sau de ritm cardiac la cei nediagnosticați”.
„Avertizăm populația că aceste băuturi, chiar dacă sunt legale, pot fi și letale. Trebuie să ținem cont de faptul că ele conțin cofeină, foarte mult zahăr, taurină, aditivi și îndulcitori. Combinate, acestea pot avea un efect negativ asupra organismului.
Astfel, nu este o surpriză că pot apărea variații de tensiune sau de ritm cardiac la cei nediagnosticați. Totodată, nicotina împreună cu cofeina și alte substanțe, precum alcoolul, prezintă un potențial risc și pentru cineva sănătos”, a declarat Tudor Ciuhodaru.
Tudor Ciuhodaru spune că energizantele sunt legale și mortale
De asemenea, medicul a subliniat că vânzarea acestor băuturi ar trebui să fie restricționată și să fie puse la vânzare doar persoanelor care au peste 18 ani.
„Legale și mortale, așa pot fi numite aceste băuturi. Comercializarea lor ar trebui să fie restricționată, să fie puse în vânzare doar persoanelor care au peste 18 ani. Totodată, pe ambalaj ar trebui să fie foarte clar evidențiate riscurile de sănătate.
Oamenii trebuie să fie avertizați că pot exista consecințe foarte importante asupra sănătății. Conform statisticilor, în România, anual, se vând aproximativ 24 milioane de litri de băuturi energizante”, a conchis medicul.
Amintim că avertismentul specialistului a venit după ce un elev de doar 17 ani s-a prăbușit după ce a băut patru doze de energizant. Tânărul era plecat într-o tabără de vară, fiind cazat la un cămin al UAIC.
Acesta s-a trezit din somn, a spus că nu poate să respire și a căzut la pământ. Un student de la Facultatea de Geografie şi Geologie a universității i-a acordat primul ajutor, a efectuat manevre de resuscitare, iar apoi echipa medicală ajunsă la fața locului a făcut eforturi să-l salveze. Din nefericire, nu au mai putut face nimic pentru el.