Adevărul despre băuturile carbogazoase îndulcite. În țările în curs de dezvoltare, înmulțirea cazurilor este foarte îngrijorătoare. În Africa Subsahariană, studiul a constatat că băuturile îndulcite cu zahăr au contribuit la peste 21% din toate cazurile noi de diabet.
Adevărul despre băuturile carbogazoase îndulcite. În America Latină și Caraibe, acestea au contribuit la aproape 24% din cazurile noi de diabet și mai mult de 11% din cazurile noi de boli cardiovasculare, relatează futurity,org.
Aproape o treime din toate cazurile noi de diabet din Mexic au fost legate de consumul băuturilor dulci
Columbia, Mexic și Africa de Sud sunt țări foarte afectate. Peste 48% din toate cazurile noi de diabet din Columbia au fost atribuite consumului băuturilor dulci. Aproape o treime din toate cazurile noi de diabet din Mexic au fost legate de consumul de băuturi dulci. În Africa de Sud, 27,6% din cazurile noi de diabet și 14,6% din cazurile de boli cardiovasculare au fost atribuite tot acestui consum.
Băuturile dulci sunt digerate rapid, provocând o creștere a nivelului de zahăr din sânge cu valoare nutritivă mică. Consumul regulat, de-a lungul timpului, duce la creșterea în greutate, rezistența la insulină și o serie de probleme metabolice legate de diabetul de tip 2 și bolile de inimă, două dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.
„Băuturile îndulcite cu zahăr sunt comercializate și vândute în țările cu venituri mici și medii.
Nu numai că aceste comunități consumă produse dăunătoare, dar sunt și mai puțin echipate pentru a face față consecințelor pe termen lung asupra sănătății”, spune profesorul Dariush Mozaffarian, autor principal al lucrării, director al Institutului Food is Medicine de la Gerald J. si Dorothy R. Friedman, Universitatea Tufts.
Băuturile dulci devin mai accesibile și tot mai consumate
Pe măsură ce țările se dezvoltă și veniturile cresc, băuturile dulci devin mai accesibile și consumate mai des, spun autorii. Bărbații sunt mai susceptibili decât femeile de a suferi consecințele consumului de băuturi dulci, la fel și adulții mai tineri, în comparație cu oamenii mai în vârstă, spun cercetătorii.
„Avem nevoie de intervenții urgente, bazate pe dovezi, pentru a reduce consumul de băuturi îndulcite cu zahăr la nivel global, înainte ca mai multe vieți să fie afectate de boli de inimă și de diabet”, spune Laura Lara-Castor, primul autor al lucrării, profesor la Universitatea din Washington.
Autorii studiului solicită o abordare pe mai multe direcții, inclusiv campanii de sănătate publică, reglementarea publicității pentru băuturile dulci și taxe mai mari pe băuturile îndulcite cu zahăr. Unele țări au făcut deja pași în această direcție. Mexic a introdus o taxă mai mare pe băuturi încă din 2014.
Primele dovezi sugerează că taxa a fost eficientă în reducerea consumului, în special în rândul persoanelor cu venituri mai mici.
„Trebuie să se facă mai mult, în special în țările din America Latină și Africa, unde consumul este ridicat și consecințele grave asupra sănătății se observă din ce în ce mai mult”, avertizează profesorul Mozaffarian.