Consumul de băuturi energizante este în trend mai ales în rândul tinerilor și nu neapărat pentru că ar face sport. Riscul la care se expun este imens.
Pot modifica structuri ale inimii
Tot mai mulți tineri români sunt atrași de consumul băuturilor energizante. Ei se expun unui risc imens pentru sănătate. Trist, unii dintre aceștia au plătit cu viața din cauza consumului excesiv al acestor băuturi, care prezintă un pericol real pentru organism, în special în cazul copiilor.
Nutriționistul Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă dur. Ea a subliniat că consumul de energizante poate duce la supraconsum și poate afecta grav sănătatea inimii.
Avertizarea vehementă a Mihaelei Bilic evidențiază pericolul pe care-l reprezintă consumul de băuturi energizante.
„Fără energizante în copilărie și adolescență, ne spun și medicii și ne va spune în curând și legea. Asta pentru că există riscul de supraconsum.
La vârste mici, băuturile energizante în exces pot modifica structuri ale inimii, cu dereglări grave ale ritmului cardiac”, a declarat Mihaela Bilic în cadrul emisiunii „Doctor de bine” de la Pro Tv.
În România, s-a interzis
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, o lege care vine cu o interdicție în toată România. Actul normativ modifică și completează Legea 61/1991 referitoare la sancționarea faptelor care încalcă normele de conviețuire socială, ordinea și liniștea publică.
Noua legislație vizează prevenirea și combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populație. În plus, se interzice vânzarea acestor băuturi minorilor.
Conform actului normativ promulgat de președinte, se interzice comercializarea acelor băuturi energizante care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale și două sau mai multe substanțe stimulatoare ale sistemului nervos central. Pe listă se află cafeina, taurina, carnitina, guarana, glucuronolactona și alți compuși.
Interdicția se aplică în incinta instituțiilor de învățământ, a instituțiilor de sănătate sau destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate. Comercializarea sau oferirea acestor băuturi nu mai este permisă către minori.
Astfel, conform noii legi, constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, conform legii penale, să fie considerate infracţiuni.
E vorba de comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unităţile autorizate să le comercializeze.
Băuturile energizante sunt băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați. E vorba și de vitamine, minerale și două sau mai multe substanțe. Printre acestea se numără cafeina, taurina, carnitina, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.