Baza industrială a NATO este limitată! Mircea Geoană: Aliații trebuie să adopte o nouă viziune
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a fost prezent la conferința organizată în marja BSDA 2022, cu tema „Parteneriatul strategic dintre industria națională de apărare și sistemul național de securitate și apărare – garanția stabilității și rezilienței naționale, regionale și euro-atlantice”, acolo unde a declarat că NATO ia în considerare o nouă generație de parteneriate între industrie și apărare.
Acesta a mai spus că războiul din Ucraina a atras după sine un nivel fără precedent al dorinței de unitate în interiorul NATO, precum și o cale hotărâtă de a fi mai puternici împreună, în timp ce la Ramstein s-au pus bazele unui proces de coordonare pentru a oferi sprijin militar țării conduse de Volodimir Zelenski.
Furnizarea echipamentului militar în Ucraina reprezintă o problemă
Mircea Geoană a mai spus că stocurile și capacitatea bazei industriale din statele NATO de a furniza Ucrainei echipamente, muniție, echipamente de nivel ridicat reprezintă o problemă, care pune în evidență limitările bazei noastre industriale.
”Este o invitație pentru toți Aliații să adopte o nouă viziune, să creeze sinergii și să cheltuie eficient banii proveniți de la contribuabili pentru apărare”, spune secretarul general adjunct al NATO.
Acesta a adăugat ”salut faptul că România și-a arătat disponibilitatea de a crește bugetul pentru apărare la 2,5% din PIB”.
Pe de altă parte, Mircea Geoană mai spune că ”replicarea sistemului existent ar reprezenta o ocazie ratată, în special în țări precum România, Polonia sau alte state care încă au echipamente moștenite”.
”Este o invitație pentru țările din flancul estic, care sunt membre mai noi ale Alianței, să ia în considerare, în mod creativ, împreună cu celelalte state membre, un nou model de parteneriat între apărare și industrie”.
Alianța Atlanticului de Nord lucrează la un nou ciclu de planificare a apărării
Mircea Geoană a mai spus că Alianța Atlanticului de Nord (NATO) lucrează la un nou ciclu de planificare a apărării, subliniind că ”NATO vrea să creeze condiții de dezvoltare, să creeze soluții, să creeze economii avantajoase din perspectiva cost-beneficiu”.
”La Madrid, liderii noștri vor conveni asupra unei noi posturi în flancul estic al NATO – mai robustă, mai durabilă și multi-domeniu”, spune secretarul general adjunct al NATO.