Rusia a semnat cu Sudanul un acord care îi permite crearea unei baze navale la Marea Roşie pentru aprovizionarea flotei sale, potrivit unui document oficial publicat pe site-ul guvernului rus, citat de presa internațională.
Potrivit acestui document, a cărui versiune preliminară a fost publicată în noiembrie, Rusia va înfiinţa „un centru de suport logistic” care să asigure „reparaţii, operaţiuni de realimentare şi odihna membrilor echipajelor” marinei ruse.
”Obiective ale Rusiei de menţinere a păcii şi stabilităţii în regiune”
Această bază va găzdui maximum 300 de militari şi personal civil, precum şi patru nave, între care cu propulsie nucleară.
Rusia va avea dreptul de a transporta prin porturile şi aeroporturile Sudanului „arme, muniţii şi echipamentele” necesare pentru funcţionarea acestei baze navale.
Crearea bazei respective „răspunde obiectivelor de menţinere a păcii şi stabilităţii în regiune, este de natură defensivă şi nu este îndreptată împotriva altor state”, conform documentului.
Acordul – cu o valabilitate de 25 de ani – poate fi reînnoit automat la fiecare 10 ani, dacă niciuna dintre părţi nu cere rezilierea sa.
Autorităţile sudaneze nu au răspuns imediat la o cerere de comentariu pentru AFP în legătură cu aceste informaţii.
Acord de cooperare militară pe şapte ani
În ultimii ani, Rusia – care a declanşat procesul unei reveniri geopolitice în Africa – s-a apropiat de Sudan în sfera militară, dar şi prin intermediul unor proiecte nucleare civile.
Din mai 2019, cele două ţări sunt legate printr-un acord de cooperare militară pe şapte ani.
În ianuarie 2019, în plină criză politică din Sudan, Kremlinul a recunoscut că instructori ruşi se aflau „de ceva timp” alături de forţele guvernamentale sudaneze.
În cursul unei vizite în Rusia la sfârşitul anului 2017, fostul preşedinte Omar al-Bashir îi ceruse liderului rus Vladimir Putin să „protejeze” Sudanul de SUA şi se pronunţase pentru aprofundarea cooperării militare cu Moscova în vederea „reechipării forţelor armate” sudaneze.
Aceasta va fi prima baza navală rusă pe continentul african. Moscova dispune deja de o baza similară pentru flota sa la Tartus, în Siria.