Miley Cyrus („Hannah Montana“), Lady Gaga și naționala de fotbal a Argentinei ar putea lua parte la inaugurarea oficială a Stadionului Național din București, în luna august a acestui an. Potrivit primarului Sorin Oprescu, lucrările, care au durat patru ani și au costat circa 170 de milioane de euro, se vor încheia în primăvară, urmând ca în vară să fie făcute ultimele retușuri în zona adiacentă arenei (drumuri de acces, parcări, spații verzi etc.).
Tot până atunci urmează să fie stabilit și numele celei mai mari și mai moderne baze sportive din România. Cel mai probabil, aceasta va fi botezată după o mare companie, după modelul Allianz Arena din München sau al stadionului Emirates din Londra. Surse din domeniu spun că Enel ar fi dispusă să dea 5-6 milioane de euro pe an pentru a da numele arenei, dar în negocieri ar fi și Dacia, Ursus ori Coca-Cola. Un alt proiect major ce se îndreaptă cu pași mari spre finalizare este cel al noului stadion municipal din Cluj-Napoca, Cluj Arena. La fel ca în cazul Bucureștiului, numele este provizoriu, finanțatorul principal al proiectului, Consiliul Județean, dorind să ofere „naming rights“ unei companii, în schimbul unei sume consistente. Noua bază din Cluj va avea circa 30.000 de locuri, total acoperite, și va oferi numeroase servicii sportivilor și spectatorilor, urmând să fie inclus în categoria UEFA Elite, alături de noua arenă din Capitală, dar și de stadioane precum Camp Nou, Olympiastadion, San Siro, Old Trafford, Wembley sau Stadio Olimpico.
Proiectul din Cluj se construiește cu bani publici în locul lui „Ion Moina“, vechiul stadion al clubului Universitatea, și va fi folosit, în consecință, de această echipă. Faptul a stârnit oarecum invidia rivalilor de la CFR, care au investit 25 de milioane în modernizarea propriei baze sportive în urmă cu doi ani, dar care cred că rezultatele obținute le dau dreptul să-și dorească mai mult. „Este o nedreptate faţă de un club care produce mai departe performanţă, acum, când Clujul a început să fie cunoscut în Europa şi în lume“, a declarat finanțatorul CFR, Arpad Paszkany, într-o emisiune TV.
Spre deosebire de Naționalul bucureștean, Cluj Arena va avea și pistă de atletism. De altfel, chiar dacă fotbalul rămâne pe primul loc în inimile românilor, celelalte sporturi nu au fost uitate. La doar o aruncătură de băț de noul stadion transilvănean va fi ridicată și o sală polivalentă cu 7.000 de locuri și 400 de locuri de parcare, ce va putea fi utilizată pentru zeci de discipline sportive diferite, de la hochei și patinaj la handbal și tenis, dar și pentru evenimente culturale. Licitația de execuție a fost câștigată de firma Con-A, pentru 50,9 milioane de lei fără TVA, iar lucrările vor demara în acest an.
Bani și pentru schi ori natație
Lucrurile sunt mai avansate în zona Brașovului, care se pregătește pentru Festivalul Olimpic de Iarnă al Tineretului European din 2013. „La Brașov se va aprinde flacăra olimpică, vom avea participanți din 42 de țări și vom intra în circuitul internațional al sporturilor de iarnă. Trebuie să ne prezentăm la nivel înalt și am început investițiile în acest sens“, a spus primarul George Scripcaru. Este vorba de circa 30 de milioane de euro pentru pârtii și instalații, dar și pentru un nou patinoar, cel inaugurat în localitate în februarie 2010, după o investiție de 10 milioane de euro, urmând să fie utilizat pentru hochei. Potrivit informațiilor de la Federația Română de Schi-Biatlon, sunt deja aproape finalizate pârtiile de biatlon și trambulinele de la Cheile Grădiștei și Râșnov, destul de aproape de omologare fiind și pârtiile de schi alpin, fond şi snowboard.
Banii alocați sportului nu ocolesc nici înotul. În 2010 au început la Otopeni lucrările la un complex olimpic de natație, cu șase bazine (unul olimpic, unul pentru sărituri, unul pentru antrenament, trei pentru public). Proiectul costă 30 de milioane de euro, este finanțat de la bugetul de stat și va fi predat în grija Primăriei Otopeni după finalizare. Deocamdată, din cauza problemelor de finanțare, lucrările continuă la un nivel minim.
O altă investiție în infrastructura sportivă a demarat recent la doar câteva zeci de kilometri nord de Otopeni, în Ploiești. Vechiul stadion al Petrolului, Ilie Oană, a fost demolat, în locul lui urmând să fie construită o arenă modernă, cu peste 12.000 de locuri. Lucrările vor dura circa un an și vor fi executate de austriecii de la Alpine Bau, pentru circa 11 milioane de euro de la bugetul local.
30 de săli polivalente cu 5.000 până la 15.000 de locuri ar trebui construite în România până în 2016, banii (circa 1,5 mld. lei) urmând să vină de la buget
120 mil. euro fără TVA este prețul inițial al Stadionului Național. Costurile au fost crescute cu circa 50%, în urma unor acte adiționale la contract
Baze sportive de 300 mil. euro, aproape de finiș
16 ianuarie 2011, 08:22
Ultima modificare în 16 ianuarie 2011, 10:22
Infrastructura sportivă din România se va îmbogăți în următorii doi ani cu stadioane, săli polivalente, pârtii de schi, patinoare sau bazine de înot. Toate proiectele sunt finanțate din bani publici.
Etichete: baze,
lucrari infrastructura,
spor,
stadion,
uefa
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Metrorex organizează licitaţie pentru lucrări de structură la Magistrala 5
- Hossu: Vom relua discuţiile pe legile dialogului social în prezenţa ministrului Muncii
- Trichet: BCE aşteaptă din partea guvernelor din zona euro să depună eforturi enorme pentru a-şi reduce datoria
- Boc: Nici o persoană care are vilă, maşină sau bunuri de lux nu va primi ajutor social
- Balizajul de pe aeroportul Baia Mare va fi modernizat
- Lupta de pe piața auto a revenit la bătălia garanțiilor
- Boc: Cea mai mare parte a arieratelor provine din perioada campaniei electorale
- Boc: Există o lentoare în privinţa absorbţiei banilor europeni dacă nu se stă cu parul, cu biciul
- Boc: Din subvenţia de 372 euro/ha se poate începe o activitate eficientă, din care se poate trăi
- Bonusuri de trei miliarde euro acordate anul trecut de băncile franceze