A fost itr-adevar o afacere mare, iar concernul austriac Brau Beteiligungs AG i-a acordat importanta cuvenita. Pe 22 august, sit-ul de internet al grupului gazduia i direct, de la World Trade Center Bucuresti, conferinta de presa la care era anuntata preluarea de catre BBAG, prin intermediul diviziei sale de bere Brau Union AG, a trei fabrici de bere detinute i Rominia de Brewery Holding Limited (BHL). Pe scurt, afacerea era urmatoarea: numarul doi de pe piata berii din Rominia achizitiona numarul 1 de pe aceeasi piata, itr-o tranzactie al carui pret este tinut strict secret de catre autorii sai.
Luni itregi a negociat BBAG, i cea mai mare taina, cu Advent International, Jupiter Asset Management si Oresa Ventures, fondurile de investitii cu capital de risc care detineau, prin intermediul BHL, pachetele majoritare la Bere Miercurea-Ciuc, Grivita International si Haber International, trei producatori de bere care au i proprietate, impreuna, o cota de aproximativ 20% din piata berii din Rominia. Nu-i de mirare ca oficialii concernului au trebuit sa apeleze la aceasta secretomanie, caci ei stiau ce este i joc. Daca BBAG reusea sa-si joace cartea, concernul austriac, el isusi detinator al unei cote de piata de aproximativ 17%, isi asigura o pozitie dominanta
Fara idoiala ca achizitia celor trei fabrici de bere detinute de BHL n-a fost deloc ieftina pentru BBAG. De fapt, doar un pret consistent putea sa determine cele trei fonduri de investitii sa aleaga o iesire atit de timpurie din afacerea cu bere.
Dupa o cursa contra cronometru, cele trei fonduri de investitii au reusit, i trei ani, sa pozitioneze BHL pe primul loc itre producatorii de bere din Rominia, desi pe piata aveau de concurat cu companii internationale puternice din domeniu, precum BBAG, SAB sau Interbrew. Chris Muck, partener la Advent International, a explicat itr-un comunicatu de presa remis impreuna cu Jupiter ca „la baza acestui succes au stat accentul pus pe dezvoltarea operatiunii si echipa manageriala motivata si agresiva”.
intr-adevar, Jupiter si Advent s-au implicat direct i dezvoltarea BHL. Fondurile au asigurat finantarea retehnologizarii fabricilor achizitionate, s-au implicat i restructurarea fabricilor, i recrutarea echipei manageriale si, de asemenea, au avut rolul principal i politica de achizitii.
Structura actionariatului sau i-a permis BHL sa se miste mult mai repede decit concurentii sai, i special companii internationale la care procesul decizional necesita un timp mult mai idelungat decit itr-o companie cu investitori institutionali. BHL a creat brand-uri nationale itr-un timp extrem de scurt, dar cu investitii substantiale i marketing si i reteaua de distributie (creata pe parcursul ultimelor 18 luni).
BBAG detine cote mari de piata i Europa de Est
BBAG va deveni de acum beneficiara cotei de piata cistigate de BHL. Altfel decit i cazul altor concerne multinationale care activeaza aici, pentru BBAG piata est-europeana este esentiala i strategia sa de dezvoltare si printre putinele unde concernul poate cistiga teren. BBAG este cel mai mare producator de bere din Austria, cu o cota de piata de 55% si, de asemenea, detine cote importante pe piata Ungariei (25%), Poloniei (8%) si Cehiei (4%). in urma achizitiei celor trei fabrici ale BHL, BBAG va detine aproximativ 36% din piata romineasca a berii, ceea ce va face din Rominia al doilea punct de greutate al companiei dupa piata sa natala, Austria.
inca iaintea icheierii afacerii cu BHL, BBAG si-a aratat intentiile sale de dezvoltare i Rominia. La 1 august, a fost icheiat procesul de fuziune itre trei dintre companiile achizitionate anterior de catre BBAG, si anume Silva Reghin, Arbema Arad si Malbera Constanta. Acestea (impreuna cu reteaua de distributie a Brau Union Rominia) au format o singura companie, intitulata Brau Union Rominia SA, care va fi detinuta i procentaj de peste 85% de catre BBAG si cealalta subsidiara a sa, Bere Craiova SA. Potrivit oficialilor companiei, Brau Union Rominia SA urmeaza sa fie listata, icepind cu luna septembrie, pe piata RASDAQ. Achizitia facuta saptamina trecuta nu va afecta planurile anterioare ale companiei privind listarea Brau Union. in perspectiva isa, cele trei noi societati achizitionate de BBAG vor fi integrate i structura actuala a Brau Union Rominia SA. „Vom integra cu siguranta noile fabrici, itrucit tocmai acesta a fost argumentul cumpararii lor, si anume a obtine efecte de sinergie. Procesul de integrare va fi usurat de faptul ca doua dintre societatile achizitionate de catre BBAG sunt societati deschise si listate pe piata RASDAQ”, considera Iosefina Stoica, PR director la Brau Union Rominia.
Nu au fost ica perfectate toate aspectele legate de achizitia celor trei societati de bere. Asupra procesului va trebui sa se pronunte si Consiliul Concurentei, dar observatorii pietei nu se asteapta ca sus-numita institutie sa ridice probleme acestei afaceri. Desi, cu 36% din piata, BBAG va fi de departe cel mai mare producator de bere din Rominia, iar urmatorii sai competitori se situeaza la cote de 12% (Interbrew) sau 9% (SAB). De fapt, alte peste 40 de procente din piata sunt detinute de diversi producatori de bere mai marunti. Acestia vor face fata din ce i ce mai greu concurentei unor colosi de genul celui format de BBAG. Efectul poate fi unul singur: noi achizitii si fuziuni.
Portofoliul de bere al marilor producĂtori
BBAG: Arbema, Malbera, Craiova, Golden Brau, Silva, Kaiser
BHL: Harghita, Hategana, Gambrinus, Ciuc
Interbrew: Hopfen Konig, Bergenbier, Stella Artois
SAB: Ursus, Pilsner Urquell, Keller Lager
United Romanian Breweries: Skol, Tuborg
Efes: Efes Dark, Efes Extra, Efes Pils