Denigrările legate de scandalului cărnii de cal au reprezentat doar cel mai recent episod dintr-o lungă serie de probleme de relaţii publice care au afectat România, notează luni BBC, care se întreabă 'De ce are România o imagine publică proastă?' şi trece în revistă evenimentele care au condus la această situaţie.
Premierul român Victor Ponta a luat apărarea ţării sale după valul de mediatizare negativă din Marea Britanie şi alte ţări din Europa. Într-un articol publicat în The Times, primul ministru abordează un ton mai împăciuitor, invitându-i pe britanici la o bere în centrul istoric al Bucureştiului sau la o ‘vacanţă liniştită’ în satele transilvănene îndrăgite de prinţul Charles, şi precizează că scăderea şomajului în România transmite semnalul că ‘Marea Britanie poate fi liniştită’ şi nu are motive să se teamă de valul de imigranţi de după deschiderea pieţei muncii pentru români şi bulgari, din 2014.
Acest argument nu îl convinge însă pe preşedintele Migration Watch, fostul diplomat Sir Andrew Green, care afirmă că prezenţa unei populaţii româneşti deja instalate în Marea Britanie este un factor de atracţie care îi va încuraja şi pe alţii să facă acest pas, punctează BBC.
În ce-l priveşte, Ronnie Smith, consultat de afaceri britanic care lucrează în România, a declarat pentru BBC că Marea Britanie ‘ar trebui să se ruşineze’ de felul în care prezintă România. În acelaşi timp, el a apreciat că guvernul României nu dispune de resursele ori de voinţa de a răspunde într-un mod eficient. ‘Nu există o campanie de rebranding. Ar trebui să existe, dar nu va fi, cel puţin nu la nivelul la care este nevoie’, a spus acesta, în condiţiile în care România încearcă de o vreme încoace să-şi refacă imaginea, notează BBC, amintind, între altele, de campania guvernamentală ‘Why I Love Romania’ sau de campania media ‘Why Don’t You Come Over?’.
Probabil că problema de imagine a României are rădăcini mai vechi, din secolul al XIX-lea, când călătorii reveniţi din Transilvania vorbeau despre un tărâm ciudat şi ameninţător – potrivit profesorului de istorie James Koranyi de la Universitatea Durham -, dar, pentru majoritatea observatorilor, trecutul ei recent, de dictatură comunistă, rămâne mult mai vizibil în ochii publicului, continuă BBC. Pentru multe persoane din Occident, imaginile cu copii abandonaţi în orfelinate de tip sovietic sunt primul lucru care le vine în minte când vine vorba de România, a remarcat pentru BBC Liam Lever, ziarist britanic de la portalul de ştiri Romania Insider. Acesta, asemenea altor membri ai comunităţii crescânde de expaţi britanici din România, este de părere că stereotipurile împiedică progresul ţării. ‘Când spui că te duci în România, oamenii se uită la tine îngroziţi, ca şi cum te-ai duce într-un loc fără lege şi ordine şi plin de bandiţi. Realitatea este cu totul diferit’, a afirmat jurnalistul.
Unele ziare britanice au scris despre implicarea românilor în diferite infracţiuni şi că 92% din fraudele cu bancomate sunt comise de români. Însă imaginea de ‘stat mafiot’ violent pe care unii comentatori o dau României este mult exagerată, mai scrie BBC. În Bucureşti, rata infracţiunilor cu violenţă este una din cele mai mici din capitalele din Europa, potrivit cifrelor Biroului ONU pentru combaterea drogurilor şi criminalităţii, iar economia României creşte mai rapid decât cea a Marii Britanii şi există numeroase oportunităţi pentru antreprenori, conform oamenilor de afaceri britanici instalaţi aici, conchide BBC.
Sursa: Agerpres