Potrivit BCE, şansele ca două sau mai multe bănci din zona euro să intre simultan în faliment în următorii doi ani se situează în prezent la aproximativ 25% în condiţiile în care, la începutul lui 2007, acestea erau aproape nule.
"În ultimele şase luni probabilitatea ca una sau mai multe bănci din zona euro să intre în faliment a înregistrat un ritm de creştere mai rapid decât anul trecut, iar indicatorul de risc sistemic a atins un nivel fără precedent de la debutul crizei financiare din 2007", se arată în raportul ‘Financial Stability Review’, publicat luni de BCE şi citat de Agerpres.
Pentru a calcula acest indicator, BCE ia în considerare preţul acţiunilor şi aşa numitele CDS-uri ale băncilor.
Potrivit vice-preşedintelui BCE, Vitor Constancio, cel mai mare risc este o combinaţie între extinderea crizei datoriilor, vulnerabilitatea sectorului financiar şi o creştere economică slabă. Vitor Constancio a subliniat că în condiţiile în care BCE oferă băncilor cantităţi nelimitate de lichiditate, nu există nicio scuză pe care băncile să o poată invoca pentru a reduce creditarea. În schimb, oficialul BCE a avertizat că riscul unei spargeri a zonei euro nu a fost luat în calcul, deoarece acest scenariu este ‘inimaginabil’.