Prețurile de consum din zona euro au atins un nivel record în acest an, după ce invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea costurilor cu energia și alimentele. Cu toate acestea, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a promis că instituția pe care o conduce se va strădui să combată inflația.
BCE a anunțat că va face tot ce este posibil pentru a combate inflația: Vom reuși
Banca Centrală Europeană „va reuși” să reducă inflația foarte ridicată, a declarat vineri, într-un mesaj de sărbători, președintele Christine Lagarde, în timp ce zona euro se pregătește pentru noi majorări ale dobânzilor în 2023.
Prețurile de consum din zona euro au atins un nivel record în acest an, după ce invazia Rusiei în Ucraina a dus la o creștere a costurilor cu energia și alimentele.
Inflația din zona euro a încetinit în noiembrie pentru prima dată în ultimul an și jumătate, dar, la aproximativ 10%, a fost încă de cinci ori mai mare decât ținta BCE.
„Știu că inflația ridicată îi afectează pe toți, în special pe cei săraci”, a declarat Lagarde într-un mesaj video înainte de sărbătorile de Crăciun și Anul Nou. „Vă promit că vom face tot ce ne stă în putință pentru a reduce inflația”, a spus ea. „Și vom reuși”.
BCE a crescut agresiv ratele dobânzilor
La fel ca alte bănci centrale din întreaga lume, BCE a răspuns la inflația galopantă prin creșterea agresivă a ratelor dobânzilor în ultimele luni.
În urma majorării cu jumătate de punct procentual de săptămâna trecută, cele trei rate cheie ale BCE sunt acum cu 2,5 puncte procentuale mai mari decât la începutul anului.
„Majorăm ratele dobânzilor și le vom majora în continuare, într-un ritm constant, până când vor ajunge la un nivel care să asigure o revenire în timp util a inflației la ținta noastră de 2% pe termen mediu”, a spus Lagarde.
Zona euro va mai avea parte de creșteri
Lagarde a declarat reporterilor săptămâna trecută că zona euro va mai avea parte de creșteri de 50 de puncte de bază „pentru o perioadă de timp”. De asemenea, șefa BCE a profitat de mesajul său de sfârșit de an pentru a ura bun venit Croației, membră a UE, în zona euro.
„Sunt foarte fericită că euro-familia noastră se extinde”, a spus Lagarde. „Croația va fi cel de-al 20-lea membru care va adera la zona euro la 1 ianuarie, lucru pe care îl voi sărbători cu siguranță la începutul noului an”, scrie France Presse.