BCE reduce dobânzile în fața creșterii inflației
Banca Centrală Europeană (BCE) a redus ratele dobânzilor pentru prima dată în aproape cinci ani, reacționând mai rapid decât omologii săi din SUA și Marea Britanie în ceea ce privește scăderea costurilor de împrumut, în urma celei mai mari creșteri a prețurilor din ultimii ani conform Financial Times .
BCE a diminuat dobânda de referință pentru depozite cu un sfert de punct procentual, ajungând la 3,75%. Euro a rămas stabil, înregistrând o creștere de 0,1%, la 1,0865 dolari, după anunțul privind rata.
”Pe baza noilor evaluări asupra perspectivelor inflației, asupra dinamicii inflației subzistente și forței de transmitere a politicii monetare, este un moment adecvat pentru moderarea gradului de restricție în materie de politică monetară, după nouă luni de menținere a nivelului dobânzilor. Începând de la ultima reuniune a Consiliului Guvernatorilor, din septembrie 2023, inflația a scăzut cu peste 2,5%, iar perspectivele reducerii inflației s-au îmbunătățit semnificativ. (…) Politica monetară a generat condiții financiare restrictive. Prin atenuarea cererii și prin menținerea ancorate a așteptărilor privind inflația, a existat o contribuție majoră în reducerea inflației”, anunță Banca Centrală Europeană.
”Consiliul Guvernatorilor a decis reducerea cu 0,25% a componentelor dobânzii de referință. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor scad la nivelurile de 4,25%, 4,50% și 3,75%, cu efect din 12 iunie 2024”, precizează instituția.
Randamentele Bund germane pe doi ani, influențate de rata dobânzii – un indicator cheie pentru zona euro – au înregistrat o ușoară creștere până la 3%, adăugând 0,03 puncte procentuale în cursul zilei.
Traderii de pe piețele swap au menținut o probabilitate de aproximativ 70% pentru o a doua reducere până în septembrie. Banca a afirmat că va continua să adopte o abordare în funcție de date și de fiecare ședință în parte în ceea ce privește deciziile de politică monetară.
Președintele BCE, Christine Lagarde, va explica decizia în cadrul unei conferințe de presă ulterioare. Luna trecută, Lagarde a exprimat încrederea că inflația din zona euro este sub control, după ce aceasta a scăzut de la un vârf de peste 10% în 2022 la o apropiere foarte mică de ținta de 2%.
”Pentru a atinge acest obiectiv, dobânzile vor fi menținute la niveluri suficient de restrictive cât va fi necesar. Consiliul Guvernatorilor va continua o abordare bazată pe date, urmând să stabilească la fiecare ședință nivelul adecvat al dobânzilor și durata restricțiilor. Deciziile vor fi luate în funcție de evaluarea perspectivelor inflației, de datele economice și financiare, de dinamica inflației subzistente și de forța transmiterii politicii monetare. Consiliul Guvernatorilor nu se angajează pe o direcție prestabilită în materie de politică monetară.”, subliniază BCE.
Inflația accelerată forțează BCE să-și revizuiască proiecțiile
Cu toate acestea, datele publicate săptămâna trecută au arătat că inflația a accelerat pentru prima dată în acest an la 2,6% în luna mai.
Aceste cifre au determinat BCE să își revizuiască ușor previziunile privind inflația pentru acest an și anul viitor. Banca a declarat că se așteaptă ca inflația să fie în medie de 2,5% în acest an, 2,2% anul viitor și 1,9% în 2026.
Măsura luată joi a urmat la o zi distanță după o reducere similară a ratei dobânzii de către Banca Canadei și a fost în concordanță cu deciziile anterioare de relaxare a politicii monetare adoptate în acest an de către băncile centrale din Brazilia, Mexic, Chile, Elveția și Suedia.
În contrast, se anticipează că Rezerva Federală a SUA va menține, săptămâna viitoare, ratele la nivelul maxim din ultimii 23 de ani, între 5,25 și 5,5%, în contextul în care presiunile asupra prețurilor în cea mai mare economie a lumii s-au dovedit a fi mai persistente decât s-a prevăzut inițial.
De asemenea, se consideră că este puțin probabil ca Banca Angliei să reducă rata sa de dobândă de la nivelul maxim din ultimii 16 ani, de 5,25%, în cadrul reuniunii din 20 iunie.