Nu există nicio limită a programului de achiziţionare de obligaţiuni anunţat de Banca Centrală Europeană, a declarat un purtător de cuvânt al BCE, respingând astfel un raport publicat de ziarul german 'Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung', transmite Reuters.
Publicaţia germană a anunţat, citând surse bancare, că BCE a stabilit o limită de 524 miliarde de euro a noului program de achiziţionare a obligaţiunilor guvernamentale, denumit Outright Monetary Transactions (OMT).
BCE a informat, de asemenea, Curtea Constituţională a Germaniei – care se va pronunţa săptămâna acesta în privinţa legalităţii OMT – asupra limitei de 524 miliarde de euro, susţine ‘Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’.
‘Raportul este incorect. Aşa cum s-a precizat în diverse ocazii, nu s-a stabilit nicio limită a sumei de care beneficiază programul Outright Monetary Transactions. Mărimea sumei va fi adecvată pentru îndeplinirea obiectivelor programului’, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al BCE.
Recent, BCE a anunţat că nu a mai achiziţionat de peste un an obligaţiuni guvernamentale şi a finalizat primul program destinat acestor operaţiuni, denumit Securities Markets Programme (SMP). Cu acest program BCE a cumpărat bonduri guvernamentale de peste 200 miliarde de euro, inclusiv obligaţiuni guvernamentale italiene de aproximativ 100 miliarde de euro.
În primă fază, SMP a ajutat la atenuarea crizei datoriilor din zona euro, dar analiştii au apreciat că a redus şi apetitul statelor cu probleme pentru reformarea economiei.
Spre deosebire de primul program, denumit Securities Markets Programme, în cazul noului program – Outright Monetary Transactions (OMT) – nu va exista o limită pentru achiziţiile de obligaţiuni. Prezentat în 2012, programul de cumpărare de obligaţiuni al BCE este conceput pentru a susţine ţările din zona euro care în prezent se confruntă cu dificultăţi pe pieţele financiare. Activarea acestui program este însă însoţită de o serie de condiţii stricte. Ţările care vor cere ajutorul BCE vor trebui în prealabil să ceară un plan de sprijin de la Fondul European de Stabilitate Financiară sau de la succesorul său, Mecanismul European de Stabilizare. AGERPRES