Banca Centrală Europeană a luat decizia de a menține dobânda la nivelul istoric de zero procente.
Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%.
Ce se arată în comunicatul de presă al BCE
„Consiliul guvernatorilor anticipează menţinerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare până când va observa o convergenţă robustă a perspectivelor inflaţiei către un nivel inferior, dar suficient de apropiat de 2% în cadrul orizontului de proiecţie, iar o astfel de convergenţă se reflectă în dinamica inflaţiei”, se arată într-un comunicat de presă al BCE.
Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:30 (ora Europei Centrale), ocazie cu care şeful BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi, notează agerpres.ro.
Accesul la creditare pentru firme se va înăspri în trimestrul trei din 2020
Acest aspect este prezentat într-un studiu al Băncii Centrale Europene, cu doar câteva zile înainte de ședința de politică monetară a instituției. Dacă în trimestrul doi, băncile au menținut un acces ușor la creditare datorită garanțiilor guvernamentale, acest lucru s-ar putea schimba în perioada următoare.
Un studiu publicat marţi de Banca Centrală Europeană (BCE) arată că băncile din zona euro au menţinut în trimestrul doi din 2020 un acces relativ uşor la credite pentru firme, cu sprijinul garanţiilor guvernamentale, dar probabil vor înăspri în următoarele trei luni standardele de creditare (criteriile interne ale băncilor de aprobare a împrumuturilor), transmite Reuters.
În timp ce pandemia de coronavirus (COVID-19) afectează semnificativ economia zonei euro, firmele s-au grăbit să acceseze credite bancare pentru a avea lichidităţi iar schemele de garanţii guvernamentale au furnizat un sprijin vital pentru ca băncile să menţină fluxul de numerar, apreciază BCE.