Majoritatea analiştilor se aşteptau ca BCE să nu modifice acest indicator de referinţă a costului creditului în zona euro, după ce luna trecută BCE a decis să reducă dobânda de bază, pentru a doua oară în ultimele patru luni, până la la nivelul record de 0,05%.
De asemenea, BCE a decis joi să menţină nemodificată şi dobânda la facilitatea de creditare marginală, la 0,30%, precum şi dobânda la depozite, la minus 0,20%.
În luna iunie a acestui an BCE a devenit prima mare bancă centrală din lume care a introdus dobânzi negative la depozitele bancare, ceea ce însemnată că băncile comerciale plătesc a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin.
Atenţia analiştilor se va îndrepta acum spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 12,30 GMT, pentru explicaţii cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de luna aceasta. În plus, observatorii se aşteaptă şi ca Mario Draghi să clarifice planurile BCE de a cumpăra obligaţiuni garantate cu active (ABS) începând din luna octombrie, în ideea de a injecta noi lichidităţi în sistemul financiar.
Săptămâna trecută, Mario Draghi a spus că BCE este gata să facă mai mult pentru creşterii economice, însă a avertizat că politica monetară nu poate relansa de una singură economia zonei euro fiind nevoie ca şi guvernele să adopte reforme structurale.
Conferinţa de presa lunară a BCE va avea loc joi la Napoli. În mod tradiţional, de doua ori pe an BCE organizează reuniunile de politica monetara în capitala unei ţări membre a uniunii monetare şi nu la sediul de la Frankfurt al instituţiei.
SURSA: Agerpres