Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat joi că majorează dobânda de referință cu 25 de puncte de bază, până la 3,5%, după ce Rezerva Federală a SUA a întrerupt propriile majorări.
BCE a majorat ratele
Banca centrală a majorat ratele începând din iulie 2022, în încercarea de a reduce inflația record din regiune. Cea mai recentă analiză a inflației a arătat că prețurile au scăzut într-un ritm mai rapid decât se aștepta, inflația globală ajungând la 6,1% în mai, iar inflația de bază – care exclude elementele volatile – la 5,3%. Aceste cifre rămân cu mult peste ținta BCE de 2% pentru inflația globală.
Pieţele se aşteaptă la o nouă majorare a dobânzii de referinţă cu 25 de puncte de bază în iulie sau septembrie, şi şanse moderate pentru o nouă decizie în septembrie sau octombrie.
„Deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor vor asigura că ratele dobânzilor cheie ale BCE vor fi aduse la niveluri suficient de restrictive pentru a obține o revenire în timp util a inflației la ținta de 2% pe termen mediu și vor fi menținute la aceste niveluri atât timp cât va fi necesar. Proiecţiile privind inflaţia, excluzând energia şi alimentele, au fost revizuite în creştere, în special pentru 2023 şi 2024”, a precizat BCE într-un comunicat.
Economia zonei euro, în recesiune tehnică
Economia zonei euro a fost în recesiune tehnică în T1, potrivit cifrelor revizuite publicate săptămâna trecută de Eurostat, care arată că PIB-ul zonei euro s-a contractat atât în primul trimestru din 2023 cât şi în ultimul trimestru din 2022.
Oficiul european de statistică a anunţat iniţial că economia zonei euro a stagnat (0%) în ultimul trimestru din 2022 comparativ cu trimestrul precedent şi a înregistrat o creştere de 0,1% în primul trimestru din 2023.
În pofida scăderii recente a inflației, BCE și-a majorat de fapt așteptările privind inflația globală și de bază pentru acest an și anul viitor. Acum se așteaptă la o inflație globală de 5,4% în acest an, la 3% în 2024 și la 2,2% în 2025.
De asemenea, BCE a devenit mai negativă în ceea ce privește creșterea economică în anii următori, revizuind în scădere cifrele de creștere la 0,9% în acest an și la 1,5% în 2024. O estimare realizată în urmă cu trei luni indica o rată a PIB-ului de 1% în acest an și de 1,6% în 2024.
Euro a crescut în raport cu dolarul american, în timp ce randamentele obligațiunilor europene au crescut. Rezerva Federală a SUA (Fed) a decis miercuri seara a decis menţinerea ratei dobânzii la un interval cuprins între 5% şi 5,25%.