În cursul zilei de joi, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să majoreze dobânda de referință cu 50 de puncte, cu toate că piața bancară are anumite presiuni din cauza evenimentelor recente.
Presa internațională relatează că, în ciuda turbulențelor de pe piețele financiare și a apelurilor investitorilor de a amâna înăsprirea politicii monetare până la recâștigarea încrederii, Banca Centrală Europeană (BCE) și-a respectat promisiunea de a majora joi rata dobânzii de referință cu 50 de puncte de bază.
„Inflaţia este prognozată să rămână mult prea ridicată pentru o perioadă îndelungată de timp. De aceea, Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE, în linie cu angajamentul său de a asigura o revenire ordonată a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2%”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.
Ratele dobânzilor la operațiunile primare de refinanțare vor crește din 22 martie
Din 22 martie, spune BCE, ratele dobânzilor la operațiunile primare de refinanțare, la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 3,50%, 3,75% și, respectiv, 3,00%.
Totuși, în timp ce câțiva factori de decizie politică au îndemnat la mișcări mai semnificative ale ratelor dobânzilor pentru a combate inflația, instituția cu sediul la Frankfurt s-a abținut să indice dacă va continua să majoreze ratele dobânzilor în lunile următoare, după cum se arată în comunicatul de presă emis la finalul ședinței Consiliului guvernatorilor BCE.
„Nivelul ridicat de incertitudine consolidează importanţa unei abordări pe bază de date în ceea ce priveşte deciziile de politică monetară ale Consiliului Guvernatorilor”, a precizat BCE.
Piața are parte de turbulențe
Recent, acțiunile băncilor din zona euro s-au prăbușit, influențate inițial de căderea băncii americane SVB și, ulterior, de prăbușirea valorii băncii elvețiene Credit Suisse.
Banca Națională a Elveției a anunțat joi că a acordat Credit Suisse un plan de salvare în valoare de 54 de miliarde de dolari, ceea ce a reprezentat un semn substanțial de încredere care a provocat o creștere de peste 20% a prețului acțiunilor Credit Suisse și a stimulat acțiunile altor bănci.
„Consiliul guvernatorilor monitorizează îndeaproape actualele tensiuni de pe piaţă şi este pregătit să răspundă aşa cum va fi nevoie pentru a păstra stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară în zona euro. Sectorul bancar din zona euro este rezistent, cu poziţii solide de capital şi lichiditate. În orice caz, arsenalul BCE este complet echipat pentru a oferi sprijin de lichiditate sistemului financiar din zona euro dacă va fi nevoie, pentru a asigura o transmitere fără probleme a politicii monetare”, se arată în comunicatul de presă al BCE.
Atenția se îndreaptă acum către viitoarea conferință de presă a președintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:45 CET, în cadrul căreia aceasta va detalia raționamentele din spatele deciziilor luate joi, scrie Reuters.