Băncile din Grecia pot accesa acum fonduri totale de 80 de miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a menţinut la aproximativ 3,5 miliarde de euro, astfel încât Banca Centrală a Greciei şi BCE să poată reacţiona în caz de urgenţă, susţin sursele.
Majorarea finanţării de urgenţă pentru băncile din Grecia vine după ce, luni, miniştrii de Finanţe din zona euro au declarat că sunt necesare 'mai multe eforturi', în vederea ajungerii la un acord care să permită deblocarea unei tranşe de 7,2 miliarde de euro din programul de asistenţă, bani de care Atena are nevoie pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.
În total, Grecia are de rambursat aproape un miliard de euro către FMI în luna mai şi aproape şapte miliarde de euro către BCE până în luna august şi există îngrijorări că Guvernul de la Atena va rata aceste plăţi. Aceasta ar fi o situaţie fără precedent, care ar putea pune sub semnul întrebării apartenenţa Greciei la zona euro.
Din cauza temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice şi juridice şi-au retras banii din bănci, înregistrându-se în februarie cel mai scăzut nivel al depozitelor bancare din 2005, ceea ce a forţat băncile elene să devină dependente de finanţarea de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei.
La începutul acestui an, BCE a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale, ceea ce înseamnă că sarcina finanţării băncilor greceşti a căzut pe Banca Centrală a Greciei. Cu toate acestea, BCE păstrează controlul, în condiţiile în care împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul finanţării de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.
În mod normal, băncile greceşti îşi asigură necesităţile de lichiditate de la Banca Centrală Europeană (BCE), însă creşterea retragerilor de depozite, după rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, le-a afectat lichiditatea. Finanţarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE.
Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.
AGERPRES