Săptămâna trecută, după acordul privind al treilea plan de asistenţă financiară pentru Grecia, preşedintele Mario Draghi, şi-a convins colegii să majoreze ELA cu 900 milioane de euro. A fost prima creştere din iunie.
Potrivit şefului BCE, acordul privind Grecia şi votul din Parlamentul de la Artena în favoarea unui pachet de măsuri de austeritate au permis o nouă majorare a plafonului ELA. Aceşti bani au permis redeschiderea, luni, a băncilor din Grecia, după trei săptămâni. Limita maximă a fondurilor care pot fi retrase săptămânal de la bancomat este fixată la 420 de euro, în loc de 60 de euro pe zi până în prezent, pentru a evita ca populaţia să fie nevoită să facă zilnic coadă la ATM-uri.
Băncile greceşti depind de fondurile oferite de Banca centrală cu aprobarea BCE pentru a putea rămâne pe linia de plutire pe fondul retragerilor masive de depozite din ultimele săptămâni.
Recent, agenţia de evaluare financiară Moody's estima că, indiferent dacă autorităţile de la Atena vor ajunge sau nu la un acord cu creditorii internaţionali, băncile greceşti vor avea nevoie de recapitalizare, iar Banca Centrală Europeană va continua să joace un rol important în calitate de creditor şi furnizor de lichiditate.
Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.
AGERPRES