Decizia consiliului guvernatorilor BCE de a păstra nemodificat costul creditelor în zona euro nu constituie o surpriză pentru economişti, care nu se aşteptau la noi măsuri excepţionale anticriză. În schimb, analiştii se aşteaptă ca preşedintele BCE, Mario Draghi, să-şi reafirme voinţa de a sprijini zona euro în caz de necesitate cu prilejul conferinţei sale lunare de presă, care va începe la 12.30 GMT.

‘Principala întrebare este dacă preşedintele Draghi se va alătura Rezervei Federale şi Băncii Angliei prin oferirea unor indicii cu privire la direcţia viitoare a politicii monetare’, a declarat Jonathan Loynes, economist şef la Capital Economics.

Luna trecută Rezerva Federală americană a semnalat că are de gând să înceapă să-şi reducă măsurile de stimulare dacă cea mai mare economie a lumii va continua să dea semne de ameliorare. Însă spre deosebire de SUA, economia zonei euro rămâne într-o situaţie fragilă. Potrivit celor mai recente prognoze, BCE se aşteaptă pentru acest an la o contracţie de 0,6% a Produsului Intern Brut în zona euro, urmând ca anul următor să înregistreze un avans de 1,1%.

Chiar dacă dobânda în zona euro este la cel mai scăzut nivel din istorie, BCE practică în continuare cea mai mare dobândă din rândul marilor bănci centrale.

SURSA: Agerpres