Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul de 0,15%, un nou minim istoric, şi de asemenea a decis să introducă, pentru prima dată în istorie, dobânzi negative la depozitele overnight, în ideea de a evita intrarea zonei euro într-o deflaţie similară cu cea înregistrată de Japonia în anii 90, transmite Reuters.
Ca urmare a deciziei de a reduce rata dobânzii la facilitatea de depozit în teritoriul negativ (la minus 0,10%), practic băncile comerciale vor plăti pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin. Introducerea unei astfel de măsuri ar trebui să conducă la creşterea creditelor acordate companiilor şi gospodăriilor.
De asemenea, Consiliului guvernatorilor BCE a decis să reducă dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,40 (de la 0,75% anterior).
'Noi măsuri de politică monetară pentru a asigura funcţionarea mecanismului de transmisie a politicii monetare vor fi anunţate în comunicatul de presă ce va fi publicat la ora 3.30 p/m/ CET', precizează BCE.
Atenţia analiştilor se va îndrepta acum spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 13,30 GMT, pentru explicaţii cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de luna aceasta. Tot joi, Draghi va dezvălui noile prognoze de inflaţie şi creştere, elaborate de stafful BCE.
Consecinţele dobânzilor negative
Specialiştii avertizează că măsurile neconvențioanale de politică monetară pot avea aceleași efecte precum în SUA, UK sau Japonia. Așa numita tipărire de bani de către media, ar crea bule speculative și nu ar ajunge în economia reală și implicit la populație.
„Istoria arată că stimularea economiei, prezentată oficial ca o necesitate, a avut efecte pozitive pentru 1% din populație, elita financiară, bancherii și marii speculatori din piețele financiare, iar restul de 99% au avut de suferit din cauza devalorizării masive a banilor de hărtie”, spun analiștii Admiral Markets.
Explicația este simplă și ușor de înțeles: cantitățile masive și nelimitate de bani oferiți gratuit de Banca Centrală, nu vor fi împrumutate cetățeanului de rând sau micuței companii din România, Grecia sau Portugalia, ci vor fi utilizați în scop speculativ prin intermediul băncilor de investiții. Scenariul poate fi identic cu cel din Japonia și SUA, unde valutele locale au înregistrat deprecieri masive, în timp ce bursele de acțiuni au crescut spectaculos.
„Piața valutară Forex este cea mai sensibilă la astfel de politici neconvenționale. Investitorii și speculatorii vor abandona Euro și se vor orienta spre contraparte, dolarul american (USD) și lira sterlină (GBP). SUA și UK au finalizat programele de stimulare și sunt așteptate să majoreze dobânzile în următorii ani, contrar politicii BCE. Banca Centrală a Elveției va fi obligată să intervină agresiv pentru a preveni aprecierea francului față de euro, în timp ce valutele emergente din Estul Europei vor deveni mai atractive pentru speculatori datorită randamentului superior și a investițiilor speculative în piețele locale”, concluzionează specialiștii Admiral Markets.