BCE a redus dobânzile pentru a patra oară în acest an

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânzile cu 25 de puncte de bază, pentru a patra oară în acest an și conform estimărilor, într-un context marcat de încetinirea economiei zonei euro și de turbulențele politice din Franța și Germania, care generează îngrijorări.

Începând cu 18 decembrie, rata dobânzii la facilitatea de depozit va scădea la 3%, în timp ce rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală vor fi reduse la 3,15% și, respectiv, 3,40%, conform deciziei luate joi de Consiliul guvernatorilor BCE, a precizat Reuters.

Măsuri similare sunt posibile în 2025

De asemenea, oficialii BCE au indicat că sunt posibile noi reduceri ale dobânzilor, renunțând în comunicat la expresia „menținem dobânzile la un nivel suficient de restrictiv”, un termen economic folosit pentru a descrie un nivel al dobânzii care limitează creșterea economică.

Potrivit comunicatului dat publicității la finalul Consiliului guvernatorilor instituției, „condiţiile financiare se atenuează, după ce recentele reduceri graduale ale dobânzilor au făcut noile împrumuturi mai puţin scumpe pentru firme şi gospodării. Dar continuă înăsprirea condiţiilor financiare, deoarece politica monetară rămâne restrictivă şi precedentele majorări de dobânzi încă au efect asupra creditării”.

În general, economiștii consideră că o politică monetară restrictivă are un efect neutru, nealimentând și nici afectând semnificativ creșterea economică, atunci când dobânzile sunt menținute la un nivel între 2% și 2,5%.

De asemenea, BCE a confirmat că luna aceasta nu va mai achiziționa obligațiuni în cadrul programului de achiziționare de urgență pentru pandemie (PEPP).

Rata anuală a inflației în zona euro a crescut la 2,3% în luna noiembrie

Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a crescut la 2,3% în luna noiembrie 2024, față de 2% în octombrie. Inflația de bază (core inflation), care exclude prețurile volatile ale bunurilor, precum energia și alimentele, a rămas constantă la 2,7%, același nivel înregistrat din luna septembrie. Acesta este indicatorul urmărit cu mare atenție de BCE în formularea deciziilor sale de politică monetară.

Analiștii estimează că cea de-a patra reducere a dobânzilor, decisă de BCE începând din luna iunie a acestui an, va intensifica tendința de relaxare a politicii monetare, după o perioadă de înăsprire provocată de inflația ridicată generată de războiul din Ucraina și de relansarea post-Covid.