Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM), o autoritate care operează sub egida Băncii Centrale Europene, a stabilit cerinţele de capital pentru principalele 123 de bănci din zona euro pe care le supervizează şi le va comunica în scurt timp băncilor.
Începând din luna noiembrie a anului trecut, Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) este responsabil în mod direct de supravegherea unui număr de circa 123 de grupuri bancare europene. Una din sarcinile SSM era stabilirea unui nivel minim al capitalului Common Equity Tier 1, respectiv capitalul de cea mai bună calitate, pe care trebuie să îl deţină fiecare bancă.
Potrivit surselor consultate de Reuters, la o reuniune a boardului SSM organizată în zilele de 3-4 septembrie au fost luate deciziile cu privire la cerinţele de capital pentru majoritatea celor 123 de bănci supervizate. După ce vor primi deciziile BCE, băncile vor avea la dispoziţie două săptămâni pentru a ridica eventuale obiecţii tehnice.
'A existat o reuniune a boardului SSM în zilele de joi şi vineri şi au fost luate decizii. Băncilor li s-a dat un termen limită: aceasta este decizia preliminară, vă rugăm ca în termen de două săptămâni să ne comunicaţi dacă aveţi obiecţii', a declarat una din surse.
Potrivit surselor, BCE urmează să ia o decizie finală în cursul lunii noiembrie, decizie care va fi obligatorie pentru cele 123 de bănci din zona euro.
Anterior, Autoritatea Bancară Europeană a anunţat că următoarea rundă de teste de stres ce vor fi derulate în rândul celor mai importante bănci din Uniunea Europeană va avea loc în primul trimestru al anului următor, iar rezultatele vor fi anunţate în cursul celui de-al treilea trimestru. AGERPRES