Banca Centrală Europeană (BCE) a început să emită notificări de amendă pentru băncile care nu respectă obligațiile legate de gestionarea riscurilor climatice. Anunțul a fost făcut marți de Irene Heemskerk, șefa centrului pentru schimbări climatice al BCE, conform informațiilor furnizate de News.ro. Această măsură subliniază angajamentul BCE de a asigura conformitatea instituțiilor financiare cu standardele ecologice stabilite.
Amenzi pentru neconformitate „verde”
BCE și-a exprimat, de mult timp, nemulțumirea față de neîndeplinirea așteptărilor de supraveghere din partea băncilor privind problemele climatice.
Avertizările privind consecințele financiare pentru neconformitate au fost reiterate, în special în cazul ratării termenelor-limită intermediare sau a datei finale de sfârșit de an.
„Am spus deja că, dacă băncile nu se conformează, nu ne vom sfii de la măsurile de aplicare. Unele bănci nu au respectat acest termen interimar privind evaluarea semnificaţiei sau alte (aspecte) şi am emis deja penalităţi periodice,” a declarat Heemskerk la un eveniment Reuters Newsmaker.
Penalități legate de profiturile băncilor
Plățile efective nu vor fi aplicate imediat, dar băncile vor fi obligate să achite amenzile dacă nu respectă termenele de remediere stabilite.
„Și amenda depinde de profiturile tale sau de mărimea băncii tale, aşa că ar putea fi destul de importantă,” a adăugat Heemskerk, subliniind impactul semnificativ pe care aceste penalități îl pot avea asupra instituțiilor financiare.
Numită în funcția de șef al centrului pentru schimbări climatice al BCE în jumătatea anului 2021, Heemskerk a avut un rol esențial în formularea și coordonarea inițiativelor Băncii Centrale Europene pentru a aborda provocările legate de schimbările climatice. Sub conducerea sa, BCE a adoptat un plan de acțiune semnificativ, care face parte dintr-o revizuire mai cuprinzătoare a strategiei instituției.
Această strategie reflectă angajamentul Băncii de a integra aspectele de mediu în cadrul operațiunilor sale financiare și de supraveghere, având în vedere impactul profund pe care schimbările climatice îl au asupra economiei și sistemului financiar european.
Progrese și frustrări
De la numirea sa la jumătatea anului 2021, Heemskerk a jucat un rol esențial în coordonarea eforturilor BCE de combatere a schimbărilor climatice.
Deși unele acțiuni au vizat politica monetară, BCE s-a concentrat în principal pe supravegherea băncilor din zona euro, incluzând peste 100 de instituții majore.
Chiar și așa, BCE a exprimat frustrări cu privire la lentoarea progreselor realizate. Anul trecut, BCE a observat că băncile care discută cel mai mult despre problemele climatice tind să acționeze cel mai puțin.
Riscuri economice considerabile
Riscurile asociate schimbărilor climatice pentru bănci și pentru economia în ansamblu sunt semnificative. BCE a menționat, într-un articol din Buletinul Economic, că:
„Dacă lumea îşi urmează calea actuală a emisiilor şi continuă să exercite o presiune semnificativă asupra biodiversităţii (scenariul advers), pierderile pentru băncile din zona euro ar putea fi în medie de aproape trei ori mai mari decât ar fi într-un scenariu viitor aliniat la Paris.”
Impactul în Germania
Cele mai mari pierderi ar putea fi înregistrate în Germania, având în vedere dependența puternică a celor mai importante sectoare economice de biodiversitate. BCE subliniază astfel nevoia urgentă de a acționa pentru a reduce impactul schimbărilor climatice asupra sistemului financiar și pentru a proteja economia europeană.
Această amenințare cu amenzi reflectă o schimbare semnificativă în modul în care BCE abordează riscurile climatice și evidențiază importanța conformității băncilor în contextul crizei climatice globale.