BCE analizează turbulențele recente de pe piețele financiare. Va avea loc o reuniune neplanificată
Purtătorul de cuvânt a explicat că întâlnirea va avea loc pentru a fi discutate turbulențele recente de pe piețele de obligațiuni guvernamentale.
Amintim că randamentele obligaţiunilor au crescut semnificativ după ce săptămâna trecută Banca Centrală Europeană a anunţat că va majora ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază în iulie, conform reuters.com
Ar fi prima majorare din ultimii 11 ani. Consiliul guvernatorilor BCE a decis joi că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.
Extinderea dintre randamentul obligaţiunilor Germaniei cu maturitatea la zece ani şi cele cu aceeaşi scadenţă ale statelor mult mai îndatorate din sud, în special Italia, a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii peste doi ani.
„Consiliul guvernatorilor BCE va avea o întâlnire ad-hoc miercuri pentru a discuta actualele condiţii de pe piaţă”, a precizat un purtător de cuvânt al instituţiei.
Reuniunea BCE este în aceeaşi zi în care Rezerva Federală a SUA (Fed) ar urma să majoreze rata dobânzii, posibil cu 75 de puncte de bază.
După anunţul privind întâlnirea BCE euro s-a apreciat, ajungând la 1,087 faţă de dolar, în timp ce randamentul obligaţiunilor italiene cu maturitatea la zece ani au scăzut cu 22 puncte de bază.
Anterior, randamentul bondurilor Germaniei cu scadenţa la zece ani, de referinţă pentru zona euro, a atins 1,77%, cel mai ridicat nivel din 2014, iar cele italiene au urcat cu 240 puncte de bază, cel mai mare spread din 2020.
BCE a recomandat băncilor comerciale să permită schimbarea grivnelor ucrainene în moneda locală
În altă ordine de idei, Consiliului Guvernatorilor a venit anterior cu o recomandare îndreptată către toate băncile comerciale, în contextul valului uriaş de refugiaţi provocat de invazia din Ucraina.
Mai exact, Consiliului Guvernatorilor recomandă băncilor să permită schimbarea grivnelor (moneda oficială din Ucraina) în moneda locală.
Recomandarea oficială elaborată luni, 16 mai, vorbeşte despre preschimbarea grivnelor pe care le au refugiații în lei, în cazul ţării noastre, la cursul oficial al Băncii Naţionale a Ucrainei.
„O persoană strămutată ar trebui să poată converti bancnotele de grivne în moneda statului membru gazdă. Ar trebui să fie stabilite limite maxime a sumei de grivne care pot fi convertite de către o persoană strămutată.
Ținând cont de circumstanțele naționale, aceste limite maxime nu ar trebui să depășească 10.000 de grivne per persoană strămutată; conversia ar trebui să fie permisă fără a se percepe taxe; cursul de schimb valutar aplicabil ar trebui să fie cursul de schimb valutar oficial publicat de Banca Națională a Ucrainei; durata regimului național ar trebui să fie de minimum trei luni”, se arată în recomandarea oficială a Consiliului Guvernatorilor.