Banca Centrală Europeană ar putea decide marţi, 15 decembrie, să lase instituţiile financiare să plătească acţionarilor până la 15% din profiturile lor din 2019/2020, în cazul în care vor convinge autorităţile de supervizare că-şi pot permite acest lucru. Acțiunea este menită să atenueze interdicţia plăţii dividendelor cauzată de pandemia de coronavirus, conform agerpres.ro

În luna martie, Banca Centrală Europeană le-a cerut creditorilor din zona euro să omită plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni cel puţin până în octombrie şi să-şi folosească profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemie.

Trebuie menționat că unii oficiali au argumentat că plăţile acordate acţionarilor ar fi inadecvate, deoarece băncile au beneficiat de diverse subvenţii şi garanţii de stat, pentru a putea în continuare credita economia reală.

O creştere semnificativă a creditelor neperformante

Banca Centrală Europeană a avertizat instituţiile financiare că s-ar putea confrunta cu o creştere semnificativă a creditelor neperformante, care ar putea atinge 1.400 miliarde de euro, ca rezultat al pandemiei de coronavirus.

Supervizorii BCE se întâlnesc în data de 15 decembrie pentru a analiza dacă vor atenua interdicţia plăţii dividendelor şi vor vota propunerea ce permite plata a până la 15% din profiturile pe care ele le-au acumulat în 2019 şi în 2020, conform sursei menționate.

De asemenea, acestea adaugă că băncile trebuie să le arate autorităţilor de supervizare că au suficient capital pentru a face astfel de plăţi, iar decizia se va lua de la caz la caz. Un purtător de cuvânt al BCE nu a dorit să comenteze informaţia.

Săptămâna trecută, Banca Angliei a decis să permită instituţiilor financiare să plătească acţionarilor 25% din profiturile lor din 2019/2020.

Noi măsuri de sprijin financiar

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a anunţat în data de 10 decembrie că instituţia va studia în primul rând ipoteza unei majorări a achiziţiilor de obligaţiuni şi a împrumuturilor ieftine pentru bănci, pentru a susţine economia zonei euro.

„Chiar dacă toate opţiunile sunt posibile, Programul de Achiziţii Urgente în Pandemie (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) şi Operaţiunile ţintite de refinanţare pe termen mai lung (TLTRO sau Targeted Longer-Term Refinancing Operations) şi-au dovedit eficienţa în contextul actual şi pot fi ajustate în mod dinamic pentru a reacţiona la evoluţia pandemiei. În consecinţă, este posibil să rămână principalele instrumente pentru ajutorarea politicii noastre monetare”, a explicat Christine Lagarde.