BCE ar putea menține dobânzile ridicate din cauza tensiunilor internaționale
Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea fi nevoită să mențină dobânzile de referință mai ridicate, în contextul creșterii datoriilor statelor din Uniunea Europeană și al fragmentării sistemului economic internațional. Isabel Schnabel, membră a Comitetului Executiv al BCE, a subliniat în cadrul unui interviu acordat cotidianului Financial Times că acest fenomen este influențat și de dinamica economică din zona euro.
Traiectoria ascendentă a dobânzilor
„În ultimii ani, media ratei naturale a dobânzilor a avut o traiectorie ascendentă. Mă aștept ca această tendință să continue dintr-o serie de motive, inclusiv din cauza datoriei publice mari și a necesităților investițiilor uriașe pentru tranzițiile digitală și ecologică”, a declarat Isabel Schnabel, într-un interviu acordat cotidianului Financial Times, preluat de BCE.
Potrivit acesteia, situația economică globală și nevoile economiilor europene vor determina BCE să adopte politici monetare mai restrictive, care să răspundă cerințelor din ce în ce mai mari de finanțare publică și infrastructură.
Poltica monetară în actualul context
Isabel Schnabel a explicat că BCE este nevoită să adopte o politică monetară prudentă în contextul situației geopolitice tensionate.
„Un alt factor este fragmentarea globală din ce în ce mai accentuată, care conduce la inversarea tendinței privind volumul depozitelor, din cauza diminuării surplusurilor economiilor mari. Deci, din punctul meu de vedere, mesajul central este: menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu probabil va necesita rate mai mari ale dobânzii în viitor, comparativ cu situația anterioară pandemiei”, a subliniat oficialul BCE.
Această schimbare în dinamicile economice internaționale pune presiune pe politica monetară a BCE, care va trebui să se adapteze la noile condiții, caracterizate de volatilitate economică și fragilitate geopolitică.
Transformările economice ale zonei euro
Schnabel a adus în discuție și încetinirea activităților economice din zona euro, care va determina o serie de transformări structurale.
„Au existat o serie de factori de lungă durată care au afectat activitățile economice ale zonei euro și scăderea dobânzii de referință. Dar acum suntem într-o situație de transformări care ar putea să inverseze tendința scăderii dobânzilor. Noi trebuie să înțelegem tendințele macroeconomice generale”, a adăugat ea.
Aceasta a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să se adapteze tendințelor macroeconomice internaționale și să gestioneze cu atenție politicile economice pe termen lung, pentru a asigura stabilitatea financiară și creșterea economică sustenabilă în fața provocărilor globale.
Isabel Schnabel a indicat că BCE va fi nevoită să mențină dobânzi mai mari, pentru a răspunde cerințelor economice interne și pentru a face față incertitudinilor externe, inclusiv „fragmentării globale” și tensionării geopolitice.