Aprecierea monedei euro, şi efectele sale asupra inflaţiei, provoacă disensiuni în rândul consiliului guvernatorilor BCE, au precizat sursele. Potrivit acestora, există divergenţe de opinie între statele mai bogate din nordul continentului, în frunte cu Germania, care vor să oprească programul de achiziţii de active al BCE şi statele care vor ca aceste achiziţii să se reducă treptat. În aceste condiţii, există şanse ca cele două tabere să ajungă la o soluţie de compromis la şedinţa de politică monetară din 26 octombrie, conform căreia nu va fi stabilită o dată fixă la care vor înceta achiziţiile de active sau vor amâna o decizie în acest sens până în luna decembrie, au adăugat sursele.
Principalul punct de dispută este aprecierea continuă a monedei euro în raport cu alte valute, are riscă să afecteze inflaţia în zona euro deoarece face importurile ai ieftine şi exporturile mai scumpe.
"Cursul de schimb al euro este principala problemă", a declarat una din surse.
Până la reuniunea din 26 octombrie, oficialii BCE vor analiza mai mulţi indicatori, precum preţurile şi încrederea în economie, pentru a determina dacă inflaţia se îndreaptă spre obiectivul avut în vedere de BCE, o creştere de 2%. Însă există şi factori care nu pot fi controlaţi de BCE. Unul din aceşti factori este posibilitatea ca Banca Angliei să majoreze dobânzile pentru prima dată în ultimii 10 ani, ceea ce ar duce la aprecierea lirei sterline în raport cu moneda euro. Pe de altă parte, unii decidenţi de la BCE au semne de îndoială că administraţia Trump va putea să îşi respecte promisiunile de a stimula cea mai mare economie a lumii.
În acest context, o parte din membri consiliului guvernatorilor BCE sunt înclinaţi să adopte o atitudine prudentă şi să menţină opţiunea de a prelungi, încă odată, achiziţiile de obligaţiuni dacă va f nevoie. Potrivit surselor, preşedintele BCE, Mario Draghi, şi unii decidenţi au discutat despre "recalibrarea" programului. Având în vedere că în unele ţări BCE nu va mai găsi obligaţiuni guvernamentale pe care să le cumpere, recalibrarea ar putea implica achiziţionarea mai multor obligaţiuni emise de companii. În schimb, alţi oficiali BCE speră că vor putea fixa o dată definitivă la care achiziţiile de obligaţiuni vor înceta, chiar dacă aceasta înseamnă că vor trebui să aştepte şedinţa de politică monetară din 14 decembrie pentru o decizie în acest sens.
SURSA: Agerpres