‘În ceea ce priveşte situaţia economiei europene, cred că se va înregistra o îmbunătăţire în a doua jumătate a acestui an’, a declarat Nowotny, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Austriei. Acesta a explicat că deja ratele dobânzilor sunt ‘foarte scăzute’ iar BCE ar trebui să ajute băncile să obţină mai uşor lichidităţi, deblocându-se astfel creditarea către întreprinderile mici şi mijlocii. Aceste companii, susţine oficialul BCE, reprezintă motorul de creştere a economiei europene dar se confruntă cu dificultăţi deoarece băncile acordă cu greutate împrumuturi.

Şi ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a avertizat recent că băncile centrale au injectat prea multe lichidităţi pe pieţele financiare şi ‘dacă există atât de multe lichidităţi, acestea vor avea un efect placebo şi nu vor rezolva problemele’. ‘Avem prea multe lichidităţi prin intermediul băncilor centrale din întreaga lume. Ratele dobânzilor sunt stabilite de fapt pentru optimizarea alocării resurselor. Dar dacă rata dobânzii este zero, ceva nu este corect’, a afirmat Wolfgang Schaeuble. Acesta a explicat că o rată zero a dobânzii nu va ajuta întreprinderile mici şi mijlocii să-şi rezolve problemele financiare, iar BCE este conştientă de aceste dificultăţi. ‘Problemele financiare ale companiilor mici şi mijlocii sunt rezultatul crizei de încredere. O rată zero a dobânzii nu va fi de niciun ajutor. Ceea ce susţin eu, precum şi preşedintele BCE, Mario Draghi, este că politica monetară nu reprezintă răspunsul la problemele care trebuie rezolvate de structurile financiare, economice şi structurale’, a declarat ministrul german de Finanţe.

La ultima sa reuniune de politică monetară din data de 2 mai, BCE a decis să lase dobânda la depozite la nivelul zero, dar a redus dobânda de referinţă în zona euro la nivelul record de 0,5%. Tot atunci, preşedintele BCE, Mario Draghi a declarat că BCE este pregătită ‘din punct de vedere tehnic’ să reducă dobânda la depozite în teritoriul negativ.

Sursa: Agerpres