Investitorii sunt de părere că Banca Central Europeană (BCE) îşi va majora ratele dobânzilor la 3,75% până în septembrie, fiind cel mai ridicat nivel din toate timpurile.

Presa internațională scrie că piețele swap estimează o creştere a ratei de depozit a BCE la 3,75% până în septembrie, faţă de nivelul actual de 2,5%. Nivelul acesta ar urma să fie la fel cu vârful atins de indicele de referinţă în 2001. La vremea respectivă, BCE încerca să susțină valoarea monedei euro nou lansate.

Sandra Phlippen, economist şef la banca olandeză ABN Amro, spune că ”este cu adevărat surprinzător să vedem că BCE a devenit cea mai aspră dintre marile bănci centrale”.

În cursul acestei săptămâni, președintele BCE, Christine Lagarde, spunea că situația salariilor este foarte atent analizată. O creștere puternică a salariilor va pune presiune asupra prețurilor, având în vedere că firmele vor transfera costurile asupra consumatorilor.

Randamentul obligațiunilor germane cu scadența la doi ani, care sunt foarte sensibile la modificările așteptărilor privind dobânzile, a atins marți un maxim al ultimilor 14 ani, de 2,95%, după ce indicele managerilor de achiziții S&P Global a depășit previziunile.

SUA și Regatul Unit au majorat deja costurile

Eventualele creșteri substanțiale ale ratelor din zona euro sunt contractate de cele din SUA și din Regatul Unit. Aceste două țări au majorat deja costurile de împrumut cu mult mai mult decât BCE.

Chiar și așa, bursele americane au scăzut brusc marți, având în vedere că datele economice optimiste au determinat investitorii să reevalueze cât de mult ar putea continua Rezerva Federală să majoreze ratele.

În zona euro, inflația a fost de 8,5% în ianuarie, față de 6,4% în SUA, însă cea din Regatul Unit rămâne încă de două cifre.

Goldman Sachs, Barclays și Berenberg au ridicat la 3,5% previziunile lor cu privire la cât de mult va mai crește BCE ratele.

„Există riscul ca inflația să se dovedească a fi mai persistentă decât este evaluată în prezent de piețele financiare”, a declarat săptămâna aceasta pentru Bloomberg Isabel Schnabel, membru al comitetului executiv al BCE.

Frederik Ducrozet, șeful departamentului de cercetare macroeconomică de la Pictet Wealth Management a declarat că BCE ar putea să fie ” încă în modul de înăsprire până în septembrie, iar acest lucru te duce aproape de o rată a depozitelor de 4%”.

BCE a majorat ratele la un nivel fără precedent

BCE a majorat deja ratele cu un nivel fără precedent de 3 puncte procentuale din vara anului trecut, iar luna aceasta a anunțat că intenționează să facă încă o mișcare de jumătate de punct procentual în martie.

Salariile din blocul de 20 de țări au crescut cu aproape 5% în ultimele luni, potrivit unui tracker publicat de banca centrală irlandeză și de site-ul de locuri de muncă Indeed.

Sindicatele reacționează la inflația record de anul trecut cerând creșteri salariale și mai mari. FNV, cel mai mare sindicat olandez, solicită o creștere salarială de 16,9% pentru lucrătorii din transporturi, în timp ce sindicatul Verdi din Germania dorește o creștere salarială de 10% pentru 2,5 milioane de lucrători din sectorul public.

Deși inflația din zona euro a scăzut timp de trei luni consecutive, inflația de bază – excluzând prețurile la energie și alimente pentru a arăta presiunile de bază asupra prețurilor – a rămas neschimbată la un nivel record de 5,2% în ianuarie.

„Performanța economiei este în mod evident o veste bună pe termen scurt pentru zona euro, dar pentru BCE… ar putea sugera că ar putea avea mai mult de lucru în ceea ce privește ratele de politică monetară”, a declarat Konstantin Veit, manager de portofoliu la investitorul în obligațiuni Pimco. Acesta a adăugat că BCE a precizat că lupta împotriva inflației este „prioritatea sa absolută”.

Ducrozet de la Pictet a adăugat: „Chiar și cei mai moderați porumbei [din cadrul BCE] vorbesc despre o serie de creșteri ale ratelor și nu se vor opri prea curând.”

Datele economice solide din economiile avansate din această lună i-au determinat pe economiști și pe experții financiari să parieze că ratele dobânzilor vor rămâne la un nivel mai ridicat pentru o perioadă mai lungă de timp decât au considerat anterior.

„A avut loc o reevaluare a ratelor pe principalele piețe dezvoltate”, a declarat Silvia Ardagna, economist la banca britanică Barclays. „Faptul că inflația de bază din SUA a fost puțin mai puternică decât se aștepta luna trecută a făcut ca toată lumea să se gândească că poate nu a atins încă vârful”, scrie Financial Times.