"BCE a vândut o mică parte din rezervele sale în dolari, care rămân cele mai mari din portofoliul său, lăsând nemodificată valoarea totală a rezervelor valutare ale BCE. În prezent rezervele valutare ale băncii cuprind dolari americani, yeni japonezi, renminbi chinezeşti, aur şi Drepturi Speciale de Tragere", a informat instituţia de la Frankfurt.
Justificându-şi decizia, instituția a apreciat că utilizarea monedei chineze ca valută globală a crescut în ultimi ani după ce Fondul Monetar Internaţional a aprobat includerea yuanului în coşul său de cinci monede care formează DST. "De asemenea, investiţia BCE reflectă importanţa Chinei drept unul din cei mai mari parteneri comerciali ai zonei euro", subliniază banca.
Cifrele publicate anterior arată că la finele lunii aprilie 2017, rezervele oficiale ale băncii se situau la 68 de miliarde de euro, dintre care 47,7 miliarde euro în valută şi 18,8 miliarde euro în aur. Datele privind ponderea fiecărei valute în rezervele băncii sunt publicate doar în raportul anual. În luna decembrie 2016, instituția avea rezerve de 46,8 miliarde dolari (41,7 miliarde euro) şi 1.100 miliarde yeni japonezi (8,8 miliarde euro).
AGERPRES