BCE, avertisment pentru băncile europene privind evaporarea lichidității
Claudia Buch, șefa supravegherii bancare din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), a avertizat joi, 27 martie, că băncile din zona euro sunt solide, însă trebuie să rămână vigilente în fața șocurilor geopolitice și a impactului acestora, inclusiv riscului de scădere bruscă a lichidității într-un mediu financiar instabil
Recent, Administrația Trump a introdus modificări de politică în sectoare esențiale, generând incertitudine în rândul investitorilor. În acest context, liderii europeni evaluează impactul acestor schimbări asupra creșterii economice, stabilității financiare și riscurilor sistemice.
Această incertitudine amplifică presiunile financiare și politice deja existente, provocate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina și de sancțiunile impuse de Occident ca răspuns.
”O potenţială deteriorare a calităţii activelor şi posibilele perturbări economice cauzate de conflicte geopolitice sau de efectele sancţiunilor financiare impun o atenţie sporită, un capital suficient şi sisteme solide de guvernanţă şi management al riscurilor în bănci,” a subliniat Claudia Buch în raportul anual de supraveghere bancară al BCE.
Anumiți bancheri centrali și supraveghetori bancari din zona euro încep să își exprime îndoiala cu privire la fiabilitatea Rezervei Federale a SUA ca sursă de finanțare în dolari în perioade de turbulențe pe piețe, arată surse citate de Reuters. Această preocupare este alimentată de politicile externe și comerciale imprevizibile ale administrației Trump.
Întrebată despre acest potențial risc în cadrul unei audieri parlamentare, Buch a subliniat că BCE menține o colaborare eficientă cu Fed, dar supraveghează „foarte atent” riscurile legate de lichiditate.
”Riscul de lichiditate şi cel valutar sunt monitorizate constant, ca parte de rutină a evaluărilor noastre de supraveghere”, a spus aceasta.
Sursele Reuters subliniază că există șanse extrem de reduse ca Rezerva Federală a SUA să nu își onoreze angajamentele de finanțare, iar banca centrală americană nu a transmis niciun indiciu că ar lua în considerare o astfel de măsură.
Potențialul impact al șocurilor geopolitice
În raportul său anual, BCE a analizat impactul potențial al șocurilor geopolitice asupra sectorului bancar, evidențiind riscuri precum atacuri cibernetice motivate politic, confiscarea activelor și dificultăți legate de lichiditate sau finanțare – inclusiv în valute străine.
Aceste vulnerabilități ar putea duce la creșterea costurilor de împrumut, la o utilizare mai intensă a liniilor de credit și la declanșarea apelurilor în marjă (margin calls), prin care băncile sunt obligate să furnizeze garanții suplimentare către camerele de compensare pentru a evita lichidarea pozițiilor și excluderea de pe piețele financiare.
În timpul crizei financiare globale din 2008, apelurile în marjă au reprezentat un risc major, însă ulterior au ieșit în mare parte din atenția publică datorită mecanismelor de sprijin în lichiditate introduse de bănci centrale precum Fed și BCE.
”Riscurile geopolitice trebuie integrate în planificarea lichidităţii şi a capitalului”, se mai arată în raportul BCE.
Claudia Buch a avertizat că băncile trebuie să fie pregătite pentru riscurile tot mai mari ale amenințărilor cibernetice, având în vedere creșterea atât a frecvenței, cât și a gravității acestora.
De asemenea, ea a îndemnat legislatorii europeni să accelereze adoptarea unui cadru unificat pentru gestionarea crizelor bancare și garantarea depozitelor, astfel încât deponenții să fie mai bine protejați, iar eventualele falimente bancare să fie administrate eficient.