Riscurile de stabilitate financiară sunt în creștere în Europa, iar impactul neuniform al pandemiei înseamnă că acestea s-au concentrat în industrii și țări specifice. Este cel mai recent avertisment al Băncii Centrale Europene (BCE) în ultima sa revizuire a stabilității financiare
BCE a avertizat, în special, cu privire la niveluri mai ridicate ale datoriilor corporative în întreaga zonă Euro. „O povară mai mare a datoriilor corporative în țările cu sectoare mai mari de servicii ar putea crește presiunea asupra guvernelor și băncilor din aceste țări”, a declarat vicepreședintele BCE, Luis de Guindos.
Datorii mari în zona euro
În timp ce guvernele retrag sprijinul masiv acordat întreprinderilor în timpul pandemiei, „ratele de insolvență considerabil mai mari decât înainte de pandemie nu pot fi excluse, mai ales în anumite țări din zona euro”, sunbliniază BCE.
BCE a avertizat și în legătură cu „potențialul de corecții bruște ale prețurilor activelor”. Evaluarea de piață a sectorului bancar ar fi putut crește în ultimele luni, dar profitabilitatea băncii rămâne scăzută și perspectivele cererilor de împrumuturi sunt incerte, adaugă BCE, solicitând o creștere a provizioanelor de împrumuturi neperformante.
În ceea ce privește sectorul financiar nebancar (cunoscut sub denumirea de „shadow banking”), BCE a avertizat că are „expuneri mari în fața corporațiilor cu fundamentele slabe și este sensibil la un șoc de randament”.
Numărul falimentelor a scăzut
În 2020, numărul falimentelor a scăzut cu 18% în UE, întrucât guvernele au oferit protecții generale tuturor întreprinderilor pentru a le ajuta să amortizeze impactul pandemiei Covid-19. Pe măsură ce economia își revine, numărul companiilor „zombie” va deveni evident, creând un nou set de probleme politice.
Pentru guverne, provocarea va fi identificarea companiilor care trebuie sprijinite în continuare, prin măsuri mai specifice, și a celor care trebuie lăsate să eșueze.