BCE a cerut băncilor din zona euro cu operațiuni în Rusia să se retragă rapid de pe teritoriul rus

,,Cred că este important ca băncile să rămână foarte concentrate pe reducerea în continuare a expunerilor şi, în mod ideal, să iasă de pe piaţă cât mai curând posibil”, a declarat Andrea Enria, supraveghetorul şef al Băncii Centrale Europene, la o conferinţă.

La mai bine de un an de război din Ucraina, o mână de bănci europene, inclusiv Raiffeisen Bank International din Austria şi UniCredit din Italia, încă generează venituri în Rusia.

Enria a recunoscut că băncile nu mai acordă noi împrumuturi în Rusia şi că este dificil de vândut din cauza presiunilor din partea Moscovei, inclusiv a cerinţei de aprobare prezidenţială.

Dar el a subliniat necesitatea unor măsuri suplimentare.

,,Acesta este un proces pe care nu doar îl apreciem, dar facem presiuni puternice asupra băncilor pentru a-l îndeplini, deoarece există un risc reputaţional uriaş (implicat) în continuarea activităţii în Rusia”, a spus el.

Raiffeisen şi UniCredit, care spun că îşi reduc afacerile în Rusia, joacă un rol important pentru economia Rusiei, care se confruntă cu sancţiunile occidentale.

Raiffeisen, cea mai importantă bancă occidentală din Rusia, a declarat că examinează o divizare sau o vânzare.

Despre avertismentul BCE

Banca Centrală Europeană avertizează că principalele bănci din zona euro ar putea suferi consecințe negative în cazul în care clienții lor financiari își retrag depozitele sau întâmpină probleme.

BCE a publicat în acest sens un studiu privind riscul de contagiune între sectorul bancar din umbră și băncile tradiționale.

Principalele bănci din zona euro ar putea suferi o lovitură dacă clienţii lor financiari, precum fonduri, companii de asigurări şi case de compensare, îşi retrag depozitele sau întâmpină probleme, a avertizat Banca Centrală Europeană (BCE).

Instituţia de la Frankfurt a dat publicităţii un studiu cu privire la riscul de contagiune dinspre aşa numitul sector bancar din umbră (precum fonduri şi alte companii financiare care oferă finanţare sub o formă sau alta) spre băncile tradiţionale, şi viceversa.

BCE a descoperit că expunerea, atât în termeni de active bancare cât şi în termeni de pasive, este concentrată în rândul celor mai mari 13 bănci din zona euro, inclusiv a celor opt bănci europene de importanţă globală.

Cel mai important risc identificat de BCE a fost acela în care sectorul bancar din umbră şi-ar retrage fondurile din bănci, precum depozitele sau acordurile repo. Acestea reprezintă 13% din totalul pasivelor băncilor tradiţionale şi chiar mai mult în cazul băncilor mai mari.

Acest lucru ar putea să se întâmple dacă sectorul bancar din umbră, sau intermediarii financiari non-bancari în jargonul organismelor de reglementare, ar fi afectat la rândul său de ieşiri de fonduri sau pierderea încrederii într-o bancă.

„Această finanţare ar putea să fie extrem de sensibilă la calitatea creditului băncilor beneficiare şi poate amplifica presiunile de finanţare cu care se confruntă băncile dacă se pune sub semnul întrebării soliditatea fundamentelor lor”, precizează BCE, potrivit Reuters, citat de Ceccar Business Magazine.