Se caută iar creditul de consum. BCE: Cererea în zona euro a crescut pentru prima dată din 2022

BCE

Sursă: Dreamstime

BCE anunță o revenire surprinzătoare: cererea de credite de consum în zona euro a înregistrat o creștere pentru prima dată din 2022, semnalizând un optimism economic în rândul consumatorilor.

BCE a dezvăluit că cererea de credite de consum în zona euro a crescut pentru prima dată din 2022

Băncile din zona euro au raportat, pentru prima dată din 2022, o creștere a cererii pentru credite de consum și împrumuturi ipotecare, conform unui studiu publicat marți de Banca Centrală Europeană (BCE).

De asemenea, datele publicate de BCE sugerează că cererea de credite din partea companiilor din zona euro a continuat să scadă în trimestrul doi al anului 2024, deși există variații notabile în întreaga regiune. În timp ce cererea a crescut în Germania și Spania, aceasta a continuat să scadă în Franța și Italia.

Banca Centrală Europeană a subliniat că dobânzile ridicate și investițiile fixe scăzute continuă să afecteze negativ cererea de credite din partea companiilor.

În același timp, o îmbunătățire a perspectivelor pe piața locuințelor și o creștere a încrederii consumatorilor contribuie la stimularea cererii din partea gospodăriilor.

Datele despre creditare sunt cruciale pentru oficialii BCE, care își propun să determine rapiditatea cu care pot reduce din nou dobânzile, relatează Bloomberg și Reuters.

SURSA FOTO: Dreamstime

Băncile prevăd o creștere a cererii nete de împrumuturi pentru toate categoriile în trimestrul trei din 2024

Analiștii estimează că, în cadrul reuniunii din această săptămână, BCE nu va modifica politica monetară, dar că va exista o reducere a dobânzilor în septembrie.

Băncile prevăd o creștere a cererii nete de împrumuturi pentru toate categoriile în trimestrul trei din 2024. De asemenea, standardele de creditare nu au suferit modificări semnificative.

În timp ce acestea au devenit ușor mai stricte pentru companii, s-au relaxat pentru gospodării, conform celor comunicat de BCE.

Instituția a subliniat că toleranța la risc a băncilor este un factor cheie în înăsprirea standardelor de creditare pentru firme, în timp ce concurența a facilitat o relaxare a acestora în cazul împrumuturilor ipotecare.

„Toleranţa la risc a băncilor reprezintă motorul principal al înăspririi standardelor de creditare pentru firme. Concurenţa a contribuit la o atenuare a standardelor de creditare pentru împrumuturile ipotecare”, a informat BCE.

Băncile prevăd pentru trimestrul trei din 2024 o strângere moderată a standardelor de creditare pentru companii, în timp ce standardele pentru gospodării vor rămâne stabile.