BCE continuă lupta cu inflația în zona euro. A majorat dobânda de referință
Banca Centrală Europeană (BCE) a informat în cadrul unui comunicat că a majorat cele trei rate ale dobânzii cu 0,75%, fiind realizate astfel progrese substanţiale în înăsprirea politicii monetare.
Amintim că aceasta este a treia majorare consecutivă implementată de banca centrală a Uniunii Europene.
„Consiliul Guvernatorilor a decis astăzi majorarea celor trei rate ale dobânzii BCE cu 0,75%. Prin această a treia majorare consecutivă, Consiliul Guvernatorilor a realizat progrese substanţiale în înăsprirea politicii monetare.
Consiliul Guvernatorilor a luat decizia de astăzi, care va fi urmată de majorări ulterioare ale dobânzii, pentru a asigura revenirea în timp util a inflaţiei la ţinta de 2% pe termen mediu”, a transmis Banca Centrală Europeană (BCE).
BCE subliniază că inflaţia se menține la un nivel mult prea ridicat
De asemenea, banca centrală a UE a subliniat că „inflaţia se menţine la un nivel mult prea ridicat”, fiind în septembrie de 9,9%.
„În ultimele luni, creşterile de preţuri la energie şi alimente, blocajele din reţelele de aprovizionare şi relansarea cererii post-pandemie au condus la amplificarea presiunilor preţurilor şi la creşterea inflaţiei.
Politica monetară a Consiliului Guvernatorilor are scopul de a reduce susţinerea pentru cerere şi a preveni riscul unei tendinţe persistente în aşteptările privind inflaţia. Consiliul Guvernatorilor a decis majorarea celor trei dobânzi-cheie ale BCE cu 0,75%.
În acest context, ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 2,00%, 2,25% şi 1,50%, cu efect din 2 noiembrie 2022”, a completat BCE.
Euro a revenit peste paritatea cu dolarul din cauza tensiunilor economice din SUA
În altă ordine de idei, amintim că moneda europeană a revenit miercuri deasupra parității cu dolarul, profitând de o ușoară depreciere a monedei americane ca urmare a datelor slabe privind evoluţia pieţei imobiliare americane, dar şi a posibilităţii unei noi înăspriri a politicii monetare a BCE.
La rândul ei, moneda britanică s-a apreciat după venirea noului premier Rishi Sunak. Acesta a reușit să liniştească pieţele financiare după dezastrul provocat de Guvernul condus de Liz Truss, a cărei politică fiscală a prăbuşit lira la cel mai scăzut nivel din istorie.