BCE: Creşterea prea rapidă a dobânzilor reale ar putea pune în pericol redresarea economiilor

Isabel Schnabel, membru în boardul executiv al Băncii Centrale Europene, atrage atenţia asupra riscului prezentat, în acest moment, de o creşterea abruptă a dobânzilor reale de pe pieţele financiare.

Un înalt oficial din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE) trage un semnal de alarmă privind evoluţia dobânzilor, care ar putea periclita revenirea economiei la nivelul blocului comunitar.

O creştere abruptă a dobânzilor reale ar putea pune în pericol revenirea economiei

Isabel Schnabel, membru în boardul executiv al BCE, a declarat, joi, că instituţia financiară urmăreşte cu atenţie evoluţiile de pe pieţele financiare, pentru că o creştere abruptă a dobânzilor reale ar putea pune în pericol revenirea economiei, scrie Reuters.

Într-un interviu acordat agenţiei LETA din Letonia, Isabel Schnabel a precizat: „În viitor, sprijinul fiscal şi monetar va rămâne crucial şi nu trebuie retras prematur. Ne vom asigura că nu există o înăsprire nemotivată a condiţiilor de finanţare.

O majorare prea abruptă a dobânzilor reale, pe fondul îmbunătăţirii perspectivelor economiei mondiale, ar putea pune în pericol revenirea economiei. De acea, monitorizăm cu atenţie evoluţiile de pe pieţele financiare.”

Creşterea economică în zona euro în 2021 va fi una „comparabilă” cu estimarea din decembrie a BCE

Oficialul BCE a mai declarat că vede „semnale încurajatoare” de revenire, în condiţiile în care vaccinarea face progrese, iar economia mondială îşi revine mai rapid decât anticipa BCE.

Chiar dacă cifrele privind evoluţia Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an este posibil să fie mai mici decât se preconiza, din cauza prelungirii carantinei, pe ansamblul acestui an creşterea economică în zona euro va fi una „comparabilă” cu estimarea din decembrie a BCE, privind un avans de 3,9%, a apreciat Isabel Schnabel.

În urmă cu doar câteva zile, Christine Lagarde, preşedintele BCE, spunea că că oficialii „urmăresc cu atenţie” evoluţia randamentelor nominale la obligaţiuni.

Multe bănci centrale caută modalităţi de a împiedica o creştere mult prea rapidă a randamentelor

După ce au injectat mii de miliarde de dolari pe pieţele globale pentru a combate criza coronavirusului, oficialii băncilor centrale din marile economii caută acum modalităţi de a împiedica o creştere mult prea rapidă a randamentelor care ar putea afecta economiile lor.

Banca Centrală din Coreea de Sud a avertizat că va interveni pe piaţă dacă costul împrumuturilor va exploda. Banca Centrală a Australiei a fost obligată să reia achiziţiile de obligaţiuni pentru a putea menţine randamentele în intervalul pe care îl vizează, iar Banca Centrală din Noua Zeelandă a promis o perioadă prelungită de stimulente, chiar dacă perspectivele economice s-au îmbunătăţit.