De asemenea, au fost cumpărate obligaţiuni de la Telecom Italia SpA şi compania imobiliară finlandeză Citycon Oyj. Raportul nu include mărimea bondurilor deţinute de BCE. 

Din 8 iunie, când a demarat programul, şase bănci centrale au achiziţionat pentru BCE obligaţiuni emise de companii, în valoare de aproximativ 10,4 miliarde de euro (11,5 miliarde de dolari). 

Această informaţie ne dă un indiciu privind programul BCE de achiziţii de active. Acestea vor avea efecte adverse pe pieţele secundare, a avertizat analistul Bernhard Gruenaeugl, de la Commerzbank AG în Frankfurt. 

"Şeful BCE, Mario Draghi foloseşte toate instrumentele de care dispune, crede că achiziţiile de obligaţiuni emise de companii vor fi semnificative", a apreciat recent şi analistul Luke Hickmore, de la Aberdeen Asset Management Plc. 

Anterior, o serie de surse din interiorul BCE au declarat că instituţia nu şi-a fixat ţinte pentru achiziţiile de obligaţiuni emise de companii şi cel mai probabil va începe cu un volum mic pe care să îl crească în timp. Potrivit surselor, BCE speră să cumpere în fiecare lună obligaţiuni emise de companii în valoare de 5 până la 10 miliarde de euro, în speranţa că astfel va reuşi să stimuleze companiile să demareze noi emisiuni. 

În paralel, BCE cumpără lunar active în valoare de 80 de miliarde de euro, în principal titluri de stat, cel puţin până în luna martie 2017. Însă aceste achiziţii nu au reuşit să alimenteze inflaţia astfel că, recent, BCE a decis să îşi extindă gama de active achiziţionate. 

Deşi analiştii se aşteaptă ca BCE să se implice în mod activ pe piaţa primară de capital, pentru atingerea obiectivelor ar putea fi forţată să cumpere şi de pe piaţa secundară. 

"Momentul în care au început achiziţiile sugerează că BCE vrea să profite de perioada de dinaintea vacanţei de vară", se arată într-un raport elaborat de analiştii de la Morgan Stanley.

AGERPRES